Grote kleine expositie in Galerie Paterswolde is visitekaartje voor kunstliefhebbers

Afbeelding
Foto: Jan Medema
kleintje cultuur

PATERSWOLDE – Galerie Paterswolde is sinds vorige week woensdag weer met de expositie ‘Visitekaartjes’ van start gegaan. Dit jaar vindt de bijzonder grote kleine expositie voor de 9e keer plaats. Een uniek concept waar meer dan 250 kunstenaars aan meewerken. De op- en afbouw van de expositie is eveneens zeer opmerkelijk. Margriet Kroeze heeft zes miniatuurwerken hangen en sinds vele jaren is zij lid van  het kunstenaarscollectief dat deze en vele andere exposities ieder jaar weer weet voort te brengen.

‘Deze winkel Villa Kakelbont is er al ontzettend lang, de galerie bestaat circa 10 jaar. We zijn een kunstenaarscollectief en brengen ieder jaar verfrissende exposities, die zijn gebaseerd op thema’s. Voor elk thema dragen wij zelf kunstenaars aan die door onze kunstcommissie worden vastgelegd. Zo houden we een gevarieerd aanbod. Ieder jaar sluiten we af met onze expositie ‘Visitekaartjes’. Een bijzondere totstandkoming.’ In augustus werd de inschrijving geopend voor iedereen. Van gerenommeerde kunstenaars tot keukentafelhobbyisten. Er was plek voor 250 namen en de lijst zat, net als de wachtlijst, binnen een dag vol. ‘Elke kunstenaar mag maximaal zes werken aanleveren die niet groter zijn dan tien bij vijftien centimeter.’ Miniaturen dus. En dat kan op veel manieren. Van ronde portretjes, tot vierkante keramiekwerken. De in bonte kleuren gehesen expositieruimte is een walhalla met de meest uiteenlopende stijlen. De lege spijkertjes in de veelal houten wanden laten zien dat de werken ook goed verkopen. ‘De bezoekers komen vaak ook voor speciale werken die ze willen kopen, de echte verzamelaar komt zelfs meerdere keren per week. Vijftig bezoekers ontvangen we per dag.’ En dat is niet verwonderlijk, want ook de grote namen der aarde hebben een klein plekje op de muur. 

Voor professionals en beginnelingen

De top weet hier te exposeren, maar ook de beginneling die dat nog nooit heeft mogen doen. ‘Het is een mooie springplank voor beginnende kunstenaars waar het publiek mee kennis kan maken. En er zijn meer dan 1500 werken, dus voor iedereen zit er wel wat tussen. Ook worden de lege spijkers weer gevuld, dus de samenstelling verandert continu.’ Het kleinste werk is van Paulien Sprenger en toont op zo’n twee vierkante centimeter een boompartij die weerspiegelt in het water. Haar dochter is met twaalf jaar de jongste deelneemster en heeft zelfs al wat werk mogen verkopen. ‘Dat is voor haar ontzettend leuk natuurlijk. De prijzen variëren hier ook enorm, dus we maken kunst ook nog eens betaalbaar. Dat is ook het doel dat wij voor ogen hebben. We willen graag laagdrempelig kunst van goede kwaliteit laten zien.’ Het opbouwen van de expositie vindt Margriet ieder jaar weer een feestje. ‘Al in augustus worden de eerste werken aangeleverd. Eén grote kast is hier dan tjokvol. Sommigen weten ook nog maar net de deadline te halen, dan liggen de werken hier nog op de kachel te drogen’, vertelt ze lachend. De vrijwilligers ontvangen alle kunstwerken en geven het een plek in de ruimte. ‘Je krijgt zoveel verschillende stijlen en expressies door je handen. Dat geeft een ontzettend energiek gevoel.’ 

Mooie afwisseling

Niet alleen schilderijen zijn er te zien, ook driedimensionale objecten. ‘Die afwisseling vinden wij heel fijn. Normaal kan je bij een gemiddelde expositie het werk van slechts een handvol kunstenaars bekijken. Hier hangt het werk van tientallen kunstenaars.’ En ook nog eens internationale kunst. Zelfs uit Frankrijk en Duitsland zijn werken gekomen en op social media komen reacties van over de hele wereld. Een kijkje nemen op de Facebookpagina van Galerie Paterswolde is dan ook zeer aan te raden. Grote favoriet van Margriet is het werk van de Groninger Flip Gaasendam. Realistische landschappen. Daar komt haar interesse vandaan en met een opleiding aan de Klassieke Academie is haar stijl goed te herkennen. Zes intrigerende miniatuurlandschappen zijn aan de start van de expositie te zien. Ze werkt graag met olieverf. ‘Mijn stijl is wat losser wanneer ik iets kleins maak. De ruimte is beperkt, elke penseelstreek is bepalend.’ Het afbouwen is eveneens bijzonder. De honderden spijkertjes worden uit de muur getrokken, de muren worden geplamuurd en vervolgens overgeschilderd. Een hele klus. ‘Maar ontzettend leuk. We maken er altijd weer een vrolijke en sfeervolle ruimte van. Volgend jaar is ons tienjarig jubileum van de expositie ‘Visitekaartjes’. We hopen dat het dan één groot feest wordt!’ De expositie ‘Visitekaartjes’ is tot en met 6 januari 2024 te bewonderen in Galerie Paterswolde aan de Hoofdweg 161. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden via: www.galeriepaterswolde.nl.

UIT DE KRANT