‘Het is ontzettend leuk om elke week iets nieuws te leren’

Highland Dancing
Highland Dancing
kleintje cultuur

ZUIDLAREN – Erlinde Adriaans is een fanatiek beoefenaar van het highlanddansen. Ze geeft les bij de Schotse dansgroep Highland dancing NL in Zuidlaren en danst daar zelf ook. ‘En mijn twee kinderen dansen ook bij de vereniging, dat vind ik natuurlijk ook erg leuk. Fijn om dit samen met ze te doen.’ Erlinde was 26 jaar toen ze in aanraking kwam met deze vorm van dansen. ‘Ik dans ondertussen alweer 22 jaar. Schots dansen zie ik echt als een sport, maar er zit ook een stuk cultuur in. Het is sport en kunst tegelijk. Ik houd zelf erg van de traditionele doedelzakmuziek waarop gedanst wordt. Iedere week leer je weer iets nieuws, dus je moet altijd opletten. De muziek is heerlijk om op te bewegen. De bewegingen op zich zijn niet moeilijk, maar ze moeten wel heel precies worden uitgevoerd. Je moet hoog springen dus je bent wel wat conditie nodig. Het kost jaren van training en doorzetten om alles onder de knie te krijgen. Alle dansen komen uit een boek en er zijn vaste regels. De stappen worden steeds herhaald. Het begint vrij eenvoudig, iedereen kan de basis leren. Daarna wordt het steeds moeilijker. De meeste dansen vertellen een verhaal en er worden ook symbolen gebruikt. Ik vind vooral het zwaarddansen leuk. Dan liggen er zwaarden gekruist op de grond en blijven we dansen op steeds snellere muziek tot er een zwaard geraakt wordt door een danser.’ 

De vereniging in Zuidlaren is ongeveer zeven jaar geleden opgericht door Erlinde en twee andere dansers. Tot dat moment werd een wel gedanst en les gegeven, maar was er geen sprake van een echte vereniging. Toen de dame die de lessen gaf ermee stopte, besloten zij de lessen voort te zetten. ‘We wilden heel graag blijven dansen, dus besloten we zelf een vereniging op te richten en verder te gaan onder de naam Highland Dancing NL. We zijn een kleine club, onze leden komen uit de drie noordelijke provincies. Er zijn niet veel van deze dansverenigingen in Nederland, het is hier een kleine sport. Op dit moment zijn er nog drie andere dansgroepen actief.’ De sport is internationaal een stuk groter. Highland dancing wordt wereldwijd beoefend, maar vooral in de Britse landen van de Commonwealth. Dat zijn onder meer Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Groot Brittannië. Highland dancing is een Schotse dansvorm, die vroeger werd beoefend om kracht en discipline te testen tussen verschillende clans (families). Daarna werd het ook in het leger gebruikt om soldaten te testen. In die tijd was het echt een mannensport. Tegenwoordig zijn er vooral veel vrouwelijke danseressen. 

‘We zouden graag een aparte jeugdgroep opzetten, maar dat is lastig. Het aantal lesgevers is bij ons beperkt, en het is best moeilijk om daarvoor nieuwe mensen te vinden. We hebben leden in verschillende leeftijden, en de sport is al toegankelijk vanaf vier jaar. Het is zelfs mogelijk om vanaf die leeftijd mee te doen aan competities. We geven af en toe optredens, dat begint weer op te lopen. Tijdens corona is dat helemaal teruggelopen, en dat is nog steeds niet terug op het oude niveau. Dat geldt ook voor ons ledenaantal. We hadden een aantal leden die werkzaam waren bij onder meer de NAM die zijn weg gegaan. We kunnen dus zeker nieuwe leden gebruiken. We geven ook workshops, deze kunnen ook op aanvraag op locatie gegeven worden. En we doen elk seizoen ook wat andere gezellige dingen met elkaar, zoals onze seizoensafsluiting. We trainen wekelijks in MFC De Ludinge in Zuidlaren. Onze beginnerscursus is al van start gegaan, maar iedereen is natuurlijk van harte welkom om een keer te komen kijken of mee te doen. Meer informatie is te vinden via highlanddancing.nl en onze facebookpagina. 

UIT DE KRANT