Ontwikkeling staat centraal voor Anette Ebert

Afbeelding
kleintje cultuur

ASSEN – Als je bij beeldend kunstenaar Anette Ebert binnenkomt, ontdek je direct haar voorliefde voor hout. Dat is ook niet zo gek, want van oorsprong is ze houtbeeldhouwer, maar tegenwoordig maakt ze vanuit huis nog steeds de mooiste dingen van hetzelfde materiaal.


Ebert komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Ze is afkomstig uit Duitsland en werd opgeleid tot houtbeeldhouwer in Flensburg. Eind jaren negentig streek ze voor een periode van twee jaar neer in Leiden, waarna ze vier jaar in Kerkrade woonde om vervolgens in Eelde haar activiteiten verder te ontplooien. Tegenwoordig is ze alweer drie jaar woonachtig in Assen, maar de gemeente Tynaarlo heeft ze nooit definitief vaarwel gezegd, want ze is nog altijd verbonden aan de VTNL Kunstenaarsvereniging voor professionele kunstenaars VanTyNaarLo. Daarnaast gaat ze onverminderd door met het creëren van de meest unieke creaties en ze doceert op basisscholen. Daarmee is een droom zo langzamerhand werkelijkheid geworden. 


‘Ik ben inderdaad lid van de VTNL en we zijn momenteel bijvoorbeeld alweer bezig met de voorbereidingen voor ‘Kunst Uit De Kop’ wat ontzettend leuk is om te doen. Deze expositie wordt in september gehouden en verder verleen ik ook nog steeds mijn medewerking aan de visitekaartjes expositie in Paterswolde. Alles wat ik leuk vind en waar ik de juiste energie van krijg, daar doe ik graag aan mee en zo zijn er door de jaren heen al heel wat mooie dingen op mijn pad gekomen. Het was voor mij vanaf het begin van dit jaar bijvoorbeeld ook een droom om een groep mensen te begeleiden en die droom is werkelijkheid geworden. Het was best lastig om die groep te vinden, want je weet natuurlijk wel dat ze er zijn, maar om ze ook echt concreet te verbinden is een ander verhaal. Toch lukte het op een zeker moment, want een collega binnen mijn vakgebied stopte ermee en vanaf dat moment kon ik haar cursisten overnemen. We zijn al een tijdje onderweg met deze groep beeldhouwers en ik haal er veel voldoening uit. Gelet op mijn ervaring kan ik mensen wel degelijk een stuk verder helpen als je een beeld moet maken, want er komt een stuk voorbereiding bij kijken en dat niet alleen. Ook de stappen die je neemt richting het eindresultaat moeten evenwichtig worden genomen.’


Niettemin is de belangrijkste voorwaarde om tot een goed resultaat te komen vooral plezier ervaren. Dat weet Ebert als geen ander. Regelmatig wijst ze kinderen op basisscholen ook de juiste richting. ‘Ik werk momenteel op een school met kinderen aan een hunebedlandschap en dat is ontzettend leuk om te doen. Je geeft kinderen materialen, doet samen inspiratie op en dan ontstaan er de mooiste dingen. Ik heb ondertussen al 100 groepen achter de rug en je merkt dat ze vaak eerst een drempel over moeten, maar na verloop van tijd steeds verder groeien in het proces. Dat is fantastisch om te zien, want je leert kinderen onder meer ook om hun angsten te overwinnen. De interactie met jonge mensen en mensen op een iets hogere leeftijd is erg inspirerend, want de ontwikkeling staat altijd centraal.’ Wie nieuwsgierig is naar wat Anette Ebert zoal maakt van hout kan daarvoor een kijkje nemen op www.houtenziel.nl.


UIT DE KRANT