RinseKoetjeBil geeft kleur aan het openbare leven

Afbeelding
kleintje cultuur

OUDEMOLEN - Jitske Rinsma, Eske Koetje en Klaas Bil zijn de leden van RinseKoetjeBil. Een klein kunstenaarscollectief met een scherp oog voor de manier waarop troosteloze openbare ruimtes weer volledig tot bloei kunnen worden gebracht.


Het drietal leerde elkaar kennen via VTNL (kunstenaarsvereniging voor professionele kunstenaars VanTyNaarLo). Waar de leden tegenwoordig nog steeds lid zijn van het collectief, kozen ze vijf jaar geleden voor een intensievere samenwerking en dat bleef niet zonder resultaat vertelt Eske namens RinseKoetjeBil.


‘We wilden inderdaad meer samenwerken en een aantal jaren geleden kreeg Jitske Rinsma een vraag van het UMCG in Groningen. Het ziekenhuis vroeg aan ons of wij iets aan de verbouw van de polikliniek wilden veranderen. Je had er in die tijd een verbouwing en normaal gesproken worden dit soort plekken dan vaak omgeven door wandplaten. Vanuit het ziekenhuis kwam toen het verzoek of we er iets op wilden schilderen en dat hebben we toen live gedaan. In dit soort openbare ruimtes lopen dagelijks heel erg veel mensen, waardoor er op een zeker moment ook gesprekken ontstonden tussen ons en de mensen en toen dachten wij, we gaan vaker samenwerken.’


Er werd een naam bedacht voor het collectief en er volgden snel meerdere opdrachten en de huidige werkwijze pakt overal goed uit. Eske geeft aan dat het mooie aan het collectief vooral is dat wanneer een deel schildert, een ander deel het gesprek aan kan gaan met mensen en dat is ontzettend waardevol. ‘We hebben in hetzelfde ziekenhuis nog een hele mooie opdracht uitgevoerd in een liftgebouw waar we op soortgelijk wijze met heel veel plezier aan hebben gewerkt. Ook het museum in Bellingwolde kwam na verloop van tijd op ons pad en dat was in coronatijd, dus we moesten toen met mondkapjes werken. Ook daar werd ons werk op de juiste waarde geschat. We timmeren in die zin wel lekker aan de weg en het heeft eigenlijk geen enkele invloed op mijn individuele werk als kunstenaar, want met RinseKoetjeBil leer ik nog altijd weer nieuwe dingen.’


Jitske Rinsma maakt schilderijen, tekeningen en borduurwerken met als thema ‘eeuwige jachtvelden’ en de ‘schimmenwereld’. Ze wekt in haar werk mensen en dieren tot leven en voorziet ze van een nieuwe betekenis om te voorkomen dat ze voor altijd uit de wereld verdwijnen. Eske Koetje maakt schilderijen en tekeningen, zowel in klein als monumentaal formaat. Ze wil alternatieve werelden maken. Paradijzen waarin de kijker even een andere omgeving proeft.  Ook maakt ze dierportretten in opdracht. Klaas Bil schildert, beeldhouwt en maakt interdisciplinaire kunst. Hij werkt zowel vrij als in opdracht. Zijn thema’s zijn landschappen en fantasiebeelden. Inspiratie haalt hij onder andere uit de vormentaal van Midden en Zuid Amerika en uit sjamanistische kunst. Wat de kunstenaars onderling gemeen hebben is dat ze wereld vooral een stukje mooier maken.


Heeft u een saaie wand, ruimte of object of zijn er bouwwerkzaamheden? RinseKoetjeBil ontvangt graag de opdracht om wanden te verfraaien of ruimtes een nieuwe vorm te geven. Wie het kunstenaarscollectief eens live aan het werk wil zien is daarvoor tijdens het Pinksterweekend van harte welkom in de Gastkerk in Zuidhorn. Neem voor meer informatie over dit evenement een kijkje op www.feestvandegeest.nl. Meer informatie over RinseKoetjeBil is te vinden op www.rinsekoetjebil.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook