Moonradio op ONLINE ESNS

foto gemaakt door Xanne Wijkamp
foto gemaakt door Xanne Wijkamp
kleintje cultuur

EELDE –Eurosonic Noorderslag festival (ESNS) was dit jaar een online festival. Afgelopen dertien tot zestien januari uitgezonden vanuit Groningen. Normaal is het een festijn van werelds formaat, optredens in alle kroegen en alle grote en kleine podia waarover de stad beschikt. En alsof dat niet genoeg is worden er normaliter nog vele podia bijgebouwd. Alle radio en tv-zenders zijn aanwezig voor live-uitzendingen en de nieuwste talenten van Europa worden op dit festival ontdekt. Voorbeelden zijn Adele, Dua Lipa, Oscar and the Wolf en vele anderen. Dit jaar was het de eer aan de band Moonradio uit Eelde en omstreken, maar wat hun debuutjaar zou moeten worden met een grootse presentatie op het festival, moest wegens corona plaatsmaken voor een online presentatie van de band. “Het hele jaar heb ik vrienden lekker lopen maken met het feit dat ik nu overal naar binnen zou mogen lopen, als bandmember van een belangrijke band. Dat is helaas heel anders gelopen dan verwacht,” vertelt Geert-Jan Mulder, toetsenist van Moonradio.

“We hopen dat men straks hopeloos opzoek moet naar nationale acts voor het vullen van podia!”De band Moonradio bestaat uit Otto Overeem (drums), Gerco Mons (slaggitaar en zang), Jan van Veen (sologitaar), Eddie van der Veen (bas) Richard Aeilkema (leadzang en gitaar), André Venema (Smash Sound) is de geluidsman en Geert-Jan Mulder ( toetsenist ). De band bestaat al sinds 2007, Mulder is de laatste toevoeging sinds 2018. “Het is een grappig verhaal want ik woon in Eelde en ik heb Moonradio een paar keer op het Koepeltjesfestival gezien. Ik vond de band toen heel leuk, maar merkte wel dat ze een toetsenist misten. Toen de band waar ik in zat stopte in 2018, besloot ik Richard (de zanger) op te zoeken op Facebook want ik wist dat hij ook uit Eelde kwam. Met het idee dat ik hem misschien zou kunnen benaderen en vragen of ze misschien op zoek zijn naar een toetsenist. Maar hij was me voor en vroeg meteen of ik een keer mee wilde doen met de band als toetsenist.”


Als nieuwste lid van de band is Mulder eerst bezig geweest met het zoeken naar wat hij kon toevoegen aan het geluid van de band. In 2019 won de band de talentenjacht Drentsch Peil. “Drentsch Peil presenteert zichzelf als ontwikkelingstraject voor jong en opkomend talent. Maar wij voelen ons niet zo jong en opkomend,” lacht Mulder, de gemiddelde leeftijd van de bandleden is toch al gauw veertig plus. “Toch zijn we erg blij dat we hebben gewonnen en daarmee in het traject Hit the North van ESNS zijn beland. In dit traject kregen we een coach en hebben we als band het geluid van Moonradio beter leren definiëren. De coach vroeg of alle bandleden een lijst van favoriete nummers wilden aanleveren die voor hen Moonradio betekende. Eerder dachten we dat daar hele grote verschillen in zouden zitten en dat we nooit op een lijn zouden komen. Maar op een paar uitschieters na bleken we eigenlijk op dezelfde lijn te zitten. We hadden veel muziek van Nothing but Thieves en Radiohead wat terugkwam in de lijsten. Het kenmerkende in onze sound is niet meer alleen gitaar, maar is er ook plek voor mij als toetsenist. Er is meer eenheid in onze sound. De naam van de band is trouwens een titel van een nummer van een band genaamd The Violet Burning, die vinden we allemaal geweldig.”


Naast het sleutelen aan hun geluid als band, werd er onder leiding van de coach gewerkt aan een nieuw album. Mulder: “We hebben geleerd het proces te versnellen voor het maken van nieuwe muziek en een nieuw album.” Helaas heeft corona een hoop roet in het eten gegooid voor de band. “Het repeteren was in maart onmogelijk door alle onzekerheid over corona. Maar omdat wij allemaal gezinnen en reguliere banen hebben naast ons bandbestaan werd het ook lastig om te repeteren. Zo werk ik in de zorg, met veel kans op besmetting en gebeurde het ook dat gezinsleden corona kregen van andere bandleden. Dan gaat de repeteersessie dus niet door.“ Er was nog een keerzijde van corona legt Mulder uit, “Veel optreden hoort normaal gesproken bij het ontwikkelproces van Hit The North. Wij hadden heel wat toffe optredens in het vooruitzicht in 2020: het bevrijdingsfestival, optredens in Duitsland, het grootse optreden op ESNS. Niks daarvan is doorgegaan. Wel hebben al deze podia gelukkig toegezegd dat we komend jaar weer welkom zijn. Waar we stiekem een beetje op hopen is dat men hopeloos opzoek gaat naar nationale acts wanneer er weer opgetreden mag worden, maar reizen nog is verboden voor het buitenland. Dat zou echt kansen kunnen bieden. Hoe dan ook waren het winnen van Drentsch Peil en het traject van Hit the North hele toffe ervaringen. Ondanks dat veel dingen niet doorgingen heeft het onze band zoveel verder gebracht.”


Voor de opnames van de online versie van ESNS heeft de band opnames gemaakt in het Grand Theater. “Ik ga ieder jaar naar het ESNS festival, Groningen is mijn thuisstad. In die week komt er de hele wereld van de muziekindustrie samen. ’s Avonds sta je met zijn allen voor de Febo een patatje te eten met muziekmensen uit heel Europa, dat is fantastisch. Het Grand Theater is mijn favoriete zaal en wij hebben daar gewoon gespeeld nu! Al was de zaal wel leeg… Het was daardoor wel hard werken op het podium, maar ook wel heel erg gaaf,” aldus Mulder. Het optreden is terug te kijken op de website van esns.nl of op de website van de band zelf moonradiomusic.com.  Mulder geeft aan via de website naar optredens van andere bands te hebben gekeken. “Er zijn best leuke bands te zien online. De bands uit Nederland zijn nog wel naar Groningen afgereisd voor opnames, alle bands uit het buitenland hebben hun optreden in hun thuisland gefilmd.  Er kijken nog best veel mensen naar het online festival, ik merk het aan de streams op Spotify en andere muziekplatforms waar onze muziek op staat. Alhoewel het niet de ervaring is die je normaal hebt, zijn we blij dat het evenement door is gegaan als een online evenement. De organisatie had het ook kunnen cancelen, maar dat hebben ze gelukkig niet gedaan.”

UIT DE KRANT

Lees ook