Kleintje Cultuur – Willie Matla

Afbeelding
kleintje cultuur

“Het is leuk om met kunst bezig te zijn, maar ik ben geen kunstenaar”


ZUIDLAREN – Sinds kort heeft de 83-jarige Willie Matla zijn grote hobby, tekenen, weer opgepakt. De inwoner van Zuidlaren was jaren geleden al begonnen met kunst, maar na het overlijden van zijn vrouw had hij een stop van een aantal jaar. “Het lukte toen niet meer”, vertelt Matla. “Sinds kort heb ik het echter wel weer opgepakt, nadat Mary Ritsema mij had gevraagd of ik in een tekengroep wilde. Dat leek me wel wat.” Kunst is voor Matla niet vreemd. Zijn moeder was vroeger kunstenaar, die vele, prachtige schilderijen wist te maken.

“83 jaar geleden ben ik geboren in Nederlands-Indië”, legt Matla uit. “Mijn vader, een Nederlandse man, werkte daar in de zeevaart. Toen ik drie jaar oud was, zijn we met onze hele familie naar Nederland verhuisd.” Matla zijn moeder, die Indonesisch was, heeft in haar leven vele Balinese schilderijen gemaakt. Watla vergelijkt zijn werk niet met dat van haar, maar toch zijn de schilderijen van zijn moeder een voorbeeld voor hem. “Ik vind het prachtig wat mijn moeder heeft gemaakt”, gaat de Zuidlaarder verder. “Ik heb ook een aantal van haar werken in mijn huis hangen. Zij was schilder, maar ik teken eigenlijk alleen. Voor mijn werken gebruik ik voornamelijk pastelkrijt, maar de laatste tijd ben ik ook meer bezig met aquarel. Ik vind het ontzettend leuk om met kunst bezig te zijn, maar ik noem mijzelf absoluut geen kunstenaar.”

Voordat Matla zijn vrouw overleed, deed de Zuidlaarder vrijetijdsbesteding in Den Haag, waar hij ook bezig was met tekenen. “Ik heb daar toen een pastelkrijttekening gemaakt”, vertelt Matla. “De psycholoog vond het prachtig en zei: ‘Hier moet je meer mee doen’. Zelf vond ik het gewoon leuk om creatief bezig te zijn en bovendien hield ik sowieso altijd al van kunst. Ik vind het fantastisch om schilderijen en andere kunstwerken te bekijken.” Na het advies van de psycholoog om door te gaan met kunst, ging Matla ook verder. De inwoner van Zuidlaren heeft voor het overlijden van zijn vrouw diverse tekeningen gemaakt. Zo heeft hij onder andere een tekening gemaakt van een prauw op het strand van Java en verschillende landschapstekeningen. “Ik maak mijn tekeningen op basis van foto’s”, gaat Matla verder. “Hierdoor heb ik een goed voorbeeld en wordt de tekening naar werkelijkheid gemaakt.”

Nu Matla weer begonnen is met tekenen haalt hij ontzettend veel plezier en voldoening uit zijn hobby. “Het is gewoon leuk om creatief bezig te zijn”, laat de tekenaar weten. “In periodes ben ik best wel veel bezig met mijn hobby en de andere keer juist wat minder. Ik zit in een groepje, Samen Kunst Verkennen, met andere hobbyisten en laatst gingen we het veld in om te tekenen. Ik neem dan mijn potlood en schetsboek mee en maak een opzetje van hetgeen ik wil tekenen. Als ik dan weer thuis ben, maak ik de tekening af.” De mooiste tekening van Matla is gemaakt met houtskool en bestaat volledig uit de kleuren zwart en wit. Ook deze tekening is gemaakt op basis van een foto. “De tekening was in opdracht van de docent van onze groep”, gaat de Zuidlaarder verder. “Ik ben een aantal dagen met de tekening bezig geweest en ben er echt trots op. Het effect dat je krijgt met houtskool vind ik echt prachtig om te zien.”

Op dit moment is Matla bezig met een landschapstekening van de Drentse Aa. “Deze schets heb ik laatst gemaakt in het veld”, vertelt hij. “Op de tekening is een watertje in het natuurgebied te zien. Uiteraard moet ik de tekening nog verder vormgeven en inkleuren. Daar ga ik tijdens de volgende bijeenkomst weer mee verder.” Wat Matla in de toekomst nog wil tekenen, weet hij niet. “Ik moet me eerst maar eens focussen op de tekeningen waar ik nu mee bezig ben”, lacht de Zuidlaarder. “Die wil ik in ieder geval nog afmaken. Wat daarna nog komt, zien we dan wel weer.”

UIT DE KRANT

Lees ook