Kleintje Cultuur – Anneliet van Beelen

Afbeelding
kleintje cultuur

“Ik ben eigenlijk altijd opzoek naar iets nieuws”


ZUIDLAREN – In het Noorder Sanatorium heeft Anneliet van Beelen al twee jaar lang haar atelier, die ze middels anti-kraak bezet. Een prachtige ruimte in het Rijksmonument, gelegen aan de Stationsweg te Zuidlaren. In het atelier staan diverse kunstwerken van de kunstenares. “Ik maak heel veel verschillende kunstwerken”, vertelt Van Beelen. “Ik ben afgestudeerd in schilderwerk, maar maak ook veel 3D-beelden van papier-maché, kippengaas, oude kranten en dekens. Ik ben eigenlijk altijd opzoek naar iets nieuws. Van bezig zijn met dezelfde dingen raak ik snel verveeld.”

Van Beelen was van kinds af aan al bezig met kunst en is van huis uit ook schilder. “Ik besloot pas op late leeftijd echt wat met kunst te gaan doen”, vertelt de kunstenares uit Zuidlaren. In 2004 ben ik begonnen aan de Minerva, waarvan ik in 2009 ben afgestudeerd. Ik begon toen met veel schilderwerk, maar wilde toen ook andere dingen maken.” Van Beelen begon toen met het maken van een 3D-kunstwerk, gemaakt van kippengaas. “Ik heb toen een boom gemaakt, die nog steeds in mijn atelier staat”, gaat Van Beelen verder. “Het kippengaas heb ik toen bedekt met oude dekens.” Met de 3D-kunstwerken is de Zuidlaarster verder gegaan en dit soort beelden maakt ze nu nog steeds.

Op dit moment is Van Beelen met een serie ‘Girl in Trouble’, waarvoor ze al zes beelden heeft gemaakt. “Met deze reeks maak ik beelden van vrouwen die in de problemen zitten”, legt Van Beelen uit. “De inspiratie hiervoor haal ik met name uit mijn eigen emoties en belevenissen. Het idee is dat ik uit deze emoties en belevenissen universele dingen haal, waardoor mensen geïnteresseerd raken. Niemand is natuurlijk geïnteresseerd in mijn persoonlijke belevenissen, maar als je het universeel maakt, identificeren mensen zich ermee. Mensen krijgen soms tranen in hun ogen als ze mijn werken zien.” Van Beelen vindt het geweldig om mensen te verrassen met haar werk, maar haarzelf verrassen doet ze ook graag. “Soms sta ik ook nog te kijken van mijn eigen werk”, lacht de kunstenares. “Het is niet altijd voorspelbaar wat ik maak. Het is echt heerlijk om met dit type kunst bezig te zijn.”

De ‘Girl in Trouble’ waar Van Beelen deze periode mee bezig is, is wat minder realistisch dan haar voorgaande. “Mijn afgelopen werken hadden herkenbare armen en benen”, vertelt Van Beelen. “Met deze vrouw wilde ik dat niet. De vrouw wordt wakker met een sombere houding. Wat er verder precies met haar gaat gebeuren, weet ik nog niet precies.” Wel heeft de Zuidlaarster al een naam bedacht voor het kunstwerk, gebaseerd op hoe het werk eruit ziet. “De naam is Kijkdoos”, lacht Van Beelen. “Aan de achterkant zit namelijk een gat. Daar moet ook nog iets in gemaakt worden, maar dat moet ik ook nog even bedenken. Ik denk dat dit wel iets is waar mensen om moeten lachen. En dat vind ik ook het leukste. Ik houd van humor en mensen vermaken. Misschien had ik wel cabaretier moeten worden.”

Wat Van Beelen in de toekomst wil gaan doen, weet ze nog niet precies. “Ik ben nu eerst lekker bezig met dit”, legt Van Beelen uit. “Ik vind werken met m’n handen heel fijn en dat wil ik zo lang mogelijk blijven doen. Je hebt totale vrijheid en je hebt snel resultaat. Daarnaast maak je mensen blij met je werk en worden ze er enthousiast van. Sommige mensen zijn soms wel eens bang voor ‘moderne kunst’. ‘Ik snap het niet’, zeggen ze dan. Maar dat hoeft ook niet. Ze hoeven alleen maar te kijken en het op zich in te laten werken. Er open voor staan.” Ondanks dat Van Beelen nog niet precies weet wat haar toekomstplannen zijn, weet ze wel dat ze bezig wil blijven met het maken van beeldwerken. “Grote installaties maken, van bijvoorbeeld in brons gegoten buitenbeelden”, vertelt Van Beelen. “Dat is nog wel een droom van mij. Het lijkt me zo mooi om dat nog eens te kunnen maken.”

UIT DE KRANT

Lees ook