Kleintje Cultuur – José Geertzen

Afbeelding
kleintje cultuur

“Ik wil dingen doen waar ik echt blij van word”


PATERSWOLDE – Bij haar huis heeft José Geertzen een atelier waar ze vaak ’s avonds en in de weekenden bezig is met haar passie: schilderen. Al vanaf kinds af aan is de inwoner van Paterswolde bezig met tekenen: “Het begon eigenlijk met het natekenen dieren”, vertelt Geertzen. “Op school had ik les van docent Pieter Giltaij die mij vertelde dat ik wat moest gaan doen met kunst.” Dit deed Geertzen echter niet direct, maar toen ze ruim dertig jaar geleden naar Paterswolde verhuisde is ze hier veel meer mee bezig gegaan. Enkele jaren geleden is ze zelfs nog naar een Kunstacademie gegaan. Naast het zelf schilderen, heeft Geertzen nog een andere grote passie: het geven van kunstzinnige workshops.

“Vroeger was ik eigenlijk altijd al bezig met kunst”, legt Geertzen uit. “De kunstzinnigheid zit ook wel een beetje in de familie en op school was ik altijd al bezig met tekenen.” Geertzen tekende dan vooral dieren en dingen uit haar omgeving. En deze zaken schildert ze nu nog steeds. “Ik vind het ontzettend leuk om dieren te schilderen”, vertelt Geertzen. “Ik schilder bijvoorbeeld heel veel varkens. Het zijn blije beesten en daarvan word ik zelf ook heel vrolijk.” De dieren zijn volgens Geertzen heel boeiend: “De schilderijen vertellen allemaal een verhaal. Ze nemen mensen mee naar waar het omgaat. Boven mijn keukentafel heb ik een schilderij hangen met heel veel varkentjes. Als ik daar zit, praten de varkens als het ware met mij mee. Ze laten even zien dat ze er ook bij horen.”

Geertzen zelf krijgt veel inspiratie van schilder Rembrandt van Rijn. “Rembrandt had een bepaalde manier van schilderen die mij ontzettend aanspreekt”, vertelt Geertzen. “De laatste tijd ben ik ook meer bezig met het schilderen van portretten en dingen uit mijn omgeving. Dingen die dichtbij mij staan. Ik schilder vooral dingen waar ik blij van word.” Naast dat Geertzen er blij van wordt, wil ze ook graag dat de schilderijen iets speciaals hebben: “Laatst schilderde ik een aantal schapen, maar voor mijn gevoel moesten deze dieren iets geks hebben. Toen heb ik ze laten vliegen, waardoor het schilderij een andere betekenis krijgt.” Op dit moment is Geertzen bezig met verschillende schilderijen van kinderen in de klas. “Ik schilder deze dingen omdat die echt gebeuren. Het zijn simpele dingen, zoals een jongen die een boek leest, maar dat vind ik juist erg leuk. Het is een mooi gezicht. Dingen die kinderen doen, inspireren mij nog meer om te schilderen”, aldus Geertzen.

In het kader van het Rembrandtjaar is Geertzen eind januari van dit jaar ook begonnen met het geven van workshops aan kinderen. “Op OBS De Westerburcht in Eelde, waar ik ook juf ben, geef ik vakoverstijgende lessen kunst”, legt Geertzen uit. “Ik vertel de kinderen verhalen over Rembrandt. Over hoe hij schilderde. Daarna leg ik hen de technieken uit en laat ik de kinderen voelen hoe Rembrandt alles deed. Uiteindelijk mogen de kinderen zelf aan de slag.” Geertzen geniet van het lesgeven en wil de kinderen ook laten zien hoe het was om in de tijd van Rembrandt te leven. “Wat ik ook mooi vind om te zien, is dat kinderen zelf meer vertrouwen krijgen. Aan het begin zeggen kinderen vaak: ‘Maar juf, ik kan niet tekenen’. Na de les komen de kinderen vaak naar mij toe en zeggen ze: ‘Heb ik dit echt zelf gemaakt?’ Het is geweldig dat kinderen hun angsten kunnen overwinnen. Ik heb een voldaan gevoel als ik zie dat de kinderen ook daadwerkelijk iets hebben gehad aan mijn workshop”.

Geertzen staat met haar werk als juf, het schilderen en het geven van workshops vol in het leven. Echter ze weet dat ze in de toekomst niet alles meer kan gaan doen. “Ik vind alles wat ik doe vooral heel erg leuk”, legt Geertzen uit. “Uiteraard denk ik wel na over mijn toekomst. Ik vind schilderen fantastisch om te doen, maar ook bij het geven van workshops aan kinderen ligt mijn passie. Het lijkt mij geweldig om in de toekomst nog workshops te geven aan kinderen in het ziekenhuis of aan asielzoekers. Deze kinderen hebben het echt nodig. Eén ding weet ik wel: ik wil vooral dingen blijven doen waar ik zelf écht blij van word.”

Geertzen is aangesloten bij Galerie Kakelbont in Eelde, waar een collectief van kunstenaars vrijwillig werken in de galerie. In ruil daarvoor mogen de kunstenaars hun kunstwerken ophangen in de galerie. Op de website www.josekunst.nl is meer informatie te vinden over Geertzen en haar kunstwerken.

UIT DE KRANT