Donderen krijgt opnieuw eigen busverbinding

Afbeelding
Gemeentenieuws Tynaarlo

DONDEREN – In Donderen wordt momenteel hard gewerkt aan twee nieuwe bushaltes op de doorgaande weg. De stopplaatsen van lijn 109 (Assen-Zernike campus Groningen) komen aan weerskanten van de Noordenveldweg, tussen de kruising met de Oosterstraat en de rotonde ter hoogte van de Norgerweg. In het voorbereidende werk worden kabels en leidingen omgelegd. Het verkeer ondervindt tijdens de werkzaamheden enig oponthoud. Met behulp van stoplichten en verkeersregelaars worden de beide rijstromen beurtelings langs het werk geleid.

Dat de bushalte er komt, is een succes voor raadslid Marcel Elzerman van Leefbaar Tynaarlo. Elzerman was ontstemd over het verhaal van onder meer Henk Kobes uit Donderen. Diens kinderen studeren sinds de start van dit collegejaar in Groningen. Om daar te komen, moeten ze eerst met de fiets naar Vries, om daar op de bus te stappen die vervolgens door Donderen heen rijdt. Een bizarre situatie, vonden Kobes en Elzerman.

Ook voor ouderen is het ontbreken van openbaar vervoer in Donderen een probleem sinds buslijn 86 vorig jaar definitief werd opgeheven. Tijdens corona was deze lijndienst, met een stop in onder meer Donderen en Bunne, al tijdelijk geschrapt. Leefbaar Tynaarlo stelde hier destijds vragen over. Volgens het college zou een hubtaxi voor oudere inwoners van Donderen een goed alternatief kunnen zijn. Zo’n taxidienst bood studenten echter geen oplossing omdat zij dan geen gebruik kunnen maken van hun gratis OV-studentenreisproduct. Elzerman voerde hier actie op en vond gehoor bij de gemeente. Die drong er bij het OV-bureau vervolgens met succes op aan om in Donderen opnieuw een stopplaats in te stellen.

Het resultaat is dat lijn 109, die behalve in Vries ook stopt in Bunne bij de rotonde met de Bunnerveenseweg, nu binnen afzienbare tijd ook Donderen aandoet. Dat is goed nieuws voor de jongeren in het dorp. Met name de nieuwbouwwijk Meulenkampsweg en omstreken is rijk aan jeugd, die in de nabije toekomst als student terug moeten kunnen vallen op een goede busverbinding met Groningen. De verwachting van het OV-bureau is dat lijn 109 dankzij de extra halteplaats in Donderen meer passagiers zal gaan vervoeren. Het aantal reizigers dat gebruikmaakt van deze buslijn was sinds corona toch al gestegen, wat er in mei 2022 toe leidde dat de dienstregeling is uitgebreid naar een halfuurdienst in de spits. In de daluren rijdt lijn 109 elk uur.

Dat Donderen er een voorziening bij krijgt mag gevierd worden, vindt Marcel Elzerman. “De eerste reizigers die in Donderen op buslijn 109 stappen worden door mij getrakteerd op koffie en thee met wat lekkers erbij. Daarbij is iedereen die daar zin in heeft hartelijk welkom om dit met ons mee te vieren!” Namens de gemeente is ook wethouder Jelbrich Peters bij deze heugelijke gebeurtenis aanwezig. Het OV-bureau heeft Elzerman inmiddels laten weten dat de halte volgens planning maandagochtend 11 december in gebruik genomen gaat worden, tenzij de werkzaamheden vertraging oplopen. De eerste bus stopt er dan om 7.40 uur.

UIT DE KRANT