Tynaarlo zoekt jong cultuurtalent met Open Call

Afbeelding
Gemeentenieuws Tynaarlo

VRIES - Je bent jong, je bent inwoner van de gemeente Tynaarlo en je bent ergens goed in. Je maakt iets en als je daar mee bezig bent, ga je er helemaal in op. Dan heb je geluk, want Tynaarlo heeft oog voor jouw kunsten. De gemeente bestaat 25 jaar en wil trakteren. Drie workshops, afgestemd op de persoonlijke vaardigheden van de winnaars, met een gezamenlijke waarde van 2500 euro worden door een jury toegekend aan jong cultureel talent in Tynaarlo. Om die prijs te kunnen winnen, worden kinderen en jongeren tot 27 jaar door de gemeente opgeroepen om te laten zien waar zij goed in zijn. 

“Met deze ‘Open Call’ wil de Tynaarlo jong talent stimuleren, een podium bieden en verder op weg helpen”, zegt cultuurcoach Gea Jonker van de gemeente Tynaarlo. De creatieve uiting die een kans maakt om een prijs te winnen, kan van alles zijn. Een tekening, gedicht, dansje, werkstuk van textiel, noem maar op. “Alle vormen van cultuur komen in aanmerking. Muziek, dans, toneel, theater, mime, popmuziek, beeldende kunst, architectuur, erfgoed, literatuur, film en nieuwe media. Het thema van de Open Call is ’25 jaar gemeente Tynaarlo’. We vinden het mooi als een inzending daarop is geïnspireerd, maar dat hoeft niet.” Kinderen en jongeren moeten zich vooral niet laten afschrikken door het woord ‘cultuur’, zegt Gea: “Cultuur is van ons allemaal. Het laat zien wie je bent. In onze Open Call-wedstrijd gaat het om meedoen. Lieve, lieve jongeren, denk nou niet dat het heel groot of heel professioneel moet zijn. Het gaat erom wat jíj mooi vindt, wat jouw passie is en hoe overtuigend je dat met ons weet te delen. Jonge kids zijn ook heel erg welkom! En deelname mag individueel, maar ook als groep.” Met flyers, schoolbezoeken, berichten op de site van de gemeente, op social media en in de krant probeert Gea zoveel mogelijk jeugd te bereiken. De inschrijving voor de Open Call startte op 18 oktober en er zijn al heel verrassende aanmeldingen binnen, zegt de cultuurcoach. “Tot en met 30 november kunnen kinderen en jongeren zich inschrijven en hun kunstwerk aanleveren.” Op www.tynaarlo.nl staat alle informatie en ook het inschrijfformulier. Als je nog vragen hebt, kun je altijd mailen met Gea Jonker of haar collega Lotte Jansen (cultuurkeet@tynaarlo.nl).

De gemeente organiseert deze talentenwedstrijd trouwens niet alleen. “Dit is mede mogelijk gemaakt door Neie Noaber, een organisatie voor maatschappelijk werk in Zuidlaren.” Een onafhankelijke jury buigt zich van 1 tot en met 8 december over de inzendingen. Alle deelnemers krijgen een eigen juryrapport. “De juryleden komen van buiten Tynaarlo. We hebben een muzikant en salsadanser, een expert in amateurkunst, een kunstonderwijzer, een expert in licht en geluid en een student vormgeving van de academie Minerva in Groningen. Zeer divers dus!” RTV Tynaarlo maakt in de Glazenkeet, die van 20 tot en met 23 december staat opgesteld op het kampje tegenover café Boelens in Eelde, uitzendingen over deelnemers aan de cultuurwedstrijd voor jongeren. De Glazenkeet is een vrolijk beschilderde container, die is omgebouwd tot studio. Aan de Glazenkeet is, vergelijkbaar met de actie het Glazen Huis van 3FM Serious Request, een inzameling voor het goede doel gehangen: de Voedselbank. Op vrijdag 22 december om 19.30 uur is de prijsuitreiking van de Open Call live te volgen. Aan de wedstrijd wordt in de slotweek ook aandacht besteed op De Tafel van de Burgemeester in de hal van het gemeentehuis in Vries. De Tafel biedt jaarrond een podium aan culturele pareltjes in de gemeente Tynaarlo.

UIT DE KRANT