Huisdieren kunnen in de toekomst ‘gewoon’ naar het ziekenhuis

Afbeelding
facebook

‘Wij proberen de beste mogelijke zorg te bieden voor dieren’


EELDERWOLDE – Met een huisdier kan er van alles en nog wat aan de hand zijn en dan is het fijn als er direct goede hulp kan worden geboden. Met de komst van Evidensia Dierenziekenhuis Het Noorden komt die hulp snel dichterbij, want in de zomer van 2024 kunnen dieren in de Noordelijke provincies ook ‘gewoon’ naar het ziekenhuis in Eelderwolde.


Jaren geleden klonk een 24/7 spoed- en verwijsmogelijkheden op één locatie, als verre toekomstmuziek. In de wandelgangen werd er weliswaar over gesproken, maar een ruwe schets was er nog niet. Ondertussen is er veel veranderd in de medische wereld voor dieren en daar hebben de viervoeters over ruim een jaar profijt van vertelt dierenziekenhuismanager Debora Van Zeebroeck.


‘Vooralsnog moeten mensen voor een ingewikkelde medische ingreep soms lange afstanden reizen, maar in juni 2024 is dat verleden tijd en kunnen wij dierenbezitters snel en adequaat helpen binnen ons eigen dierenziekenhuis. Een eerstelijns dierenarts kan ook heel veel. Laat daar geen misverstand over bestaan, maar in ons dierenziekenhuis willen wij alle denkbare hulp kunnen bieden als dieren ziek zijn of in levensnood verkeren. In ons dierenziekenhuis werken tweedelijns dierenartsen, die gespecialiseerd zijn in bepaalde disciplines zoals interne geneeskunde, chirurgie en meer. Daar komt bij dat wij zeven dagen per week en 24 uur per dag geopend zijn, dus als je in de avond of de nacht hulp nodig hebt, dan is er altijd een adres waar je naar kunt uitwijken. Wij hebben gekozen voor een centrale ligging waarmee we in eerste instantie de drie Noordelijk gelegen provincies willen bedienen. Afhankelijk van de hulp die nodig is zijn mensen die buiten dit gebied wonen natuurlijk ook van harte welkom.’


Evidensia Dierenziekenhuis Het Noorden is de plek waar voor vrijwel ieder medisch probleem snel een oplossing binnen handbereik komt te liggen legt Kevin van Gaalen uit. Van Gaalen zal in de toekomst als chirurg verbonden zijn aan Dierenziekenhuis Het Noorden. ‘Je moet eigenlijk een onderscheid maken tussen verwijszorg en spoedzorg. Verwijszorg is hulp die een eerstelijns dierenarts in sommige gevallen niet kan bieden en op dat punt kunnen wij een toegevoegde waarde leveren. Soms hebben ze bepaalde apparatuur niet in huis die nodig is voor diagnostiek, zoals een CT scan. Dat kunnen wij hen bieden. Daarnaast is er spoedzorg waarmee we dierenartsen in de regio ondersteunen op de tijdstippen waarin er geen reguliere hulp beschikbaar is. Dan heb ik het over de avonden, de nachten en de weekenden. De verwijszorg vindt overdag plaats en de spoedzorg kan op ieder moment van de week worden geboden.’


Waar mensen in Nederland verplicht zijn om verzekerd te zijn voor ziektekosten gelden de regels nog niet voor dieren. Dit zou wel een wenselijke ontwikkeling zijn als het aan Van Zeebroeck en Van Gaalen ligt. ‘Wij kunnen alleen maar zeggen dat het verstandig is om het wel te doen. In Engeland en Scandinavië liggen deze percentages veel hoger, waardoor niet alleen de zorg aan kwaliteit toeneemt, maar ook de premies lager komen te liggen. Wat de toekomst ook brengt, wij proberen over niet al te lange tijd aan de A7 in de omgeving van het transferium van Hoogkerk de beste mogelijke zorg te bieden voor dieren.’ Voor Evidensia Dierenziekenhuis Het Noorden, waar ongeveer 60 medewerkers hun werk zullen uitvoeren, komt circa 1800 vierkante meter beschikbaar.

UIT DE KRANT

Lees ook