Duurzame luchtvaart op Groningen Airport Eelde

Afbeelding
eelde

EELDE - Evia Aero GmbH en Groningen Airport Eelde (GAE) hebben een intentieverklaring ondertekend. Hierin wordt de intentie uitgesproken om samen te werken aan het mogelijk maken van duurzame regionale luchtvaart.


Het Duitse Evia Aero ontwikkelt een luchtvaartmaatschappij met elektrisch aangedreven vliegtuigen, waarvan een deel van de vloot een waterstofaandrijving heeft. Evia Aero heeft GAE geselecteerd als eerste toekomstige Nederlandse uitvalsbasis. Dit voornemen past in de ambitie van GAE om op het gebied van waterstof en elektrisch vliegen één van de duurzaamste luchthavens van Europa te worden. GAE mag zich nu al Europa’s eerste ‘Hydrogen Valley Airport’ noemen, omdat het in het hart van Europa’s eerste officiële ‘Hydrogen Valley’ is gevestigd en veel H2-projecten uitvoert. Op de luchthaven wordt samen met partners een innovatieve elektrolyzer ontwikkeld, gekoppeld aan het bestaande zonnepark van 22 MW aan airside. Dieselapparatuur voor gronddiensten wordt momenteel omgebouwd om op waterstof te werken.


Evia Aero versterkt de ontwikkeling van de regionale economie door klanten in staat te stellen betaalbaar, tijdsefficiënt en duurzaam te reizen. Met een nieuwe vliegtuigtechnologie die de grenzen van de luchtvaart verlegt op een schaalbare, duurzame en economisch haalbare manier. Hierbij verbindt Evia Aero Europese regio’s met elkaar. Evia Aero heeft onlangs een intentieverklaring getekend met Cranfield Aerospace Solutions (CAeS) voor de levering van 10 waterstof-brandstofcelconversiekits voor Britten-Norman Islanders toestellen. Florian Kruse van Evia Aero: ‘Voor ons is GAE een goede uitvalsbasis voor de toekomst. De aanwezigheid van lokaal opgewekte groene energie is voor ons een reden om voor GAE te kiezen. De luchthaven werkt aan een groen waterstof ecosysteem, dat onze elektrische en deels op waterstof aangedreven toekomstige vloot zal aandrijven.’ Meiltje de Groot van GAE: ‘Groningen Airport Eelde wil onderdeel zijn van een netwerk van Europese regio’s. Het is een mooie kans om hierin samen te werken met Evia Aero.’


De buren werden ook meegenomen in de duurzame toekomstvisie van de luchthaven. GAE focust zich op waterstof en elektrisch (onbemand) vliegen. Op het Toekomstplein was te zien hoe men vanuit DroneHub NNL inzet op vliegen met drones, en hoe GAE zich met het programma NXT Airport als proeftuin inzet om met regionale partners te werken aan de ontwikkeling van een duurzame, innovatieve luchtvaart. Zo toonden GAE’s partners GroenLeven, Demcon en Holthausen hun projecten rondom verduurzaming en showden studenten en docenten van Alfa College enthousiast diverse waterstofprojecten. Hier komt onderwijs, innovatie, energie en duurzaamheid samen, met het doel deze projecten binnen de luchtvaart straks op grote schaal uit te zetten.


Op donderdag 6 en vrijdag 7 oktober vindt in de stad Groningen het Wind meets Gas event plaats. Dit is het Noord-Nederlandse evenement over waterstof en (offshore) energie. Op 7 oktober wordt een side event georganiseerd bij GAE, met een discussie en talkshow over waterstof, luchtvaart en energie. Hier zal Evia Aero haar duurzame toekomstvisie in de luchtvaart en de rol van GAE daarin delen.

UIT DE KRANT

Lees ook