Informateur Henk Berends presenteert verslag

Afbeelding
eelde

REGIO - Het informatieproces na de gemeenteraadsverkiezingen in Tynaarlo is afgerond. Informateur Henk Berends presenteerde dinsdagochtend zijn verslag van de gesprekken die hij met de vertegenwoordigers van de politieke partijen in Tynaarlo heeft gevoerd.


Bij een groot aantal partijen is overeenstemming op hoofdlijnen ten aanzien van financiën, sociaal en fysiek domein en een verdere ontwikkeling van participatie. Daarnaast is er behoefte aan een brede coalitie waarin politieke partijen bereid zijn om bestuurlijke verantwoording te willen nemen. Dat bestuurlijke verantwoordelijkheid in de komende bestuursperiode ook betekent dat samenwerking onvoorwaardelijk verbonden is aan een collegeprogramma wordt door meerdere partijen nadrukkelijk herkend en onderkend.


De partijen die op basis van de gevoerde gesprekken het meest overeenkomen in die gezamenlijke wens tot een breed gedragen coalitie zijn GroenLinks, ChristenUnie, Leefbaar Tynaarlo, PvdA en Gemeentebelangen. Waarbij Gemeentebelangen zich op de positie stelt geen wethouder te leveren. Hierdoor kan gewerkt worden vanuit een brede coalitie met een kleiner aantal wethouders. De informateur adviseert de formateur om een coalitie samen te stellen uit deze vijf partijen.


Opvallend was wel dat er voor Tynaarlo Nu, de grote winnaar van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, geen plek lijkt te zijn in de coalitie. Tynaarlo Nu maakte grote indruk door vanuit het niets op drie zetels te komen en lijkt met de kennis van nu genoegen te moeten nemen met een plek in de oppositie. Onlangs werd al bekend dat Henk Heijerman, wethouder in Aa en Hunze, aan de slag gaat als formateur.

UIT DE KRANT

Lees ook