FC Groningen: Wat is er dit seizoen mogelijk?

Afbeelding
de krant van tynaarlo

FC Groningen is een echte traditionele ploeg in de Nederlandse Eredivisie, zonder de afgelopen decennia een rol te hebben gespeeld in het kampioenschap. De ploeg staat vaak in de middenmoot en kan in bijzonder goede jaren zelfs de Europese beker halen. Als het echter slechter gaat, komt de club al snel in degradatiegevaar. De spelers van FC Groningen lijken het met deze rollercoaster van emoties eens te zijn, want zij zien zichzelf over het algemeen meer als een opleidingsclub en verkopen grote talenten snel aan de grotere clubs in Nederland.De bookmakers hebben FC Groningen altijd op hun lijstje staan als het gaat om een verrassing tegen een van de grote drie Nederlandse clubs. Vooral nieuwe bookmakers kunnen vaak uitstekende kansen op FC Groningen bieden, omdat zij nog verplicht zijn nieuwe klanten aan te trekken. Maar waar gaat FC Groningen dit seizoen naartoe? Er lijken interessante mogelijkheden te zijn voor het team.


FC Groningen in het seizoen 2022/23


FC Groningen gaat met enige verwachtingen het nieuwe seizoen in en vestigt haar hoop op het bereiken van de zevende plaats. Dit zou de Groninger het recht geven om volgend seizoen vertegenwoordigd te zijn in de Europacup. De speler die de club daar naar verwachting zal leiden is Cyril Ngonge, die als aanvaller de meest waardevolle speler is in het Groningse elftal. Ngonge wist in de eerste wedstrijden al twee doelpunten te maken, wat zijn waarde voor het team nog eens onderstreept. Ngonge maakte ook een doelpunt en had dus al een uitstekende bijdrage van drie doelpunten na slechts vier wedstrijden.


Het werd echter al vroeg duidelijk dat de backlinie van Groningen niet veilig was en dat sommige wedstrijden daarom verloren konden gaan. In de openingswedstrijd tegen FC Volendam in eigen stadion kwam de ploeg bijvoorbeeld niet verder dan een 2:2 gelijkspel, en direct daarna volgde een troosteloze 1:6 tegen Ajax in Amsterdam. De Duitse coach Frank Wormuth veranderde vervolgens het spelsysteem en trad vanaf dat moment veel defensiever op. Dit leek te werken, want Groningen kreeg in de volgende 180 minuten in de competitie nog maar één tegendoelpunt te verwerken en begon ook zelf punten te sprokkelen. Het valt echter nog te bezien hoe deze situatie zich in de toekomst zal ontwikkelen.


Wat wil FC Groningen in het seizoen 2022/23 bereiken?


Groningen wil in de eerste plaats zijn talenten een goed platform bieden in de eerste Nederlandse competitie. Jonge spelers kunnen zich bij FC Groningen presenteren en dan hopen op een transfer naar een van de drie grote clubs in Nederland of zelfs naar een club in het buitenland. Talentvolle jeugdspelers die het nog niet tot PSV, Ajax of Feyenoord hebben geschopt, worden door dit vooruitzicht aangetrokken. Groningen selecteert deze spelers consequent en biedt ze vervolgens de kans om in de Eredivisie speeltijd te krijgen, die ze bij de grote clubs waarschijnlijk niet zo snel zouden krijgen.


Het is natuurlijk duidelijk dat dit concept alleen niet voldoende zal zijn voor Groningen om serieus mee te doen om het kampioenschap of in ieder geval in de topgroep mee te kunnen spelen. Maar er is ook nog de KNVB-Beker, waarin het team zo ver mogelijk wil komen. Daarnaast een goede rol in de hogere middenklasse, met contact naar de Europese bekerplaatsen: Zo zou men zich een succesvol nieuw seizoen in Groningen kunnen voorstellen. De eerste wedstrijden van het seizoen wekken de indruk dat dit inderdaad mogelijk moet zijn en dat er waarschijnlijk geen gevaar is voor een te zwak seizoen. Een plaats tussen de 6e en 9e plaats op de ranglijst is dan ook het zelfverklaarde doel van de voetbalclub.


Spannende wedstrijden tegen de grote drie van Nederland


FC Groningen heeft natuurlijk elk seizoen drie thuis- en drie uitwedstrijden tegen de grote drie in de competitie: PSV, Ajax en Feyenoord. Hoewel ook deze clubs hun perioden van zwakte hebben gekend, valt te verwachten dat ten minste één van hen in goede vorm verkeert en het Nederlands kampioenschap kan binnenhalen. Natuurlijk is het doel van Groningen in dit soort wedstrijden, vooral als het een thuiswedstrijd is, altijd om de grote jongens te verontrusten en met een verrassing opzien te baren. Dit zijn tenslotte de meest prestigieuze duels in de competitie.


In het seizoen 2022/23 was er een vroege clash met Ajax, die met 1:6 werd verloren. Het verschil in klasse was duidelijk zichtbaar, maar dat verontrust de Groninger verder niet. Per slot van rekening zijn dit resultaten die af en toe kunnen voorkomen in de grote divisie in de competitie. In deze wedstrijden kan FCG zich echter meten met wat de topploegen aan prestaties kunnen leveren en kun je zien hoe ver weg of hoe dichtbij de ploeg is. Naast de wedstrijden in de Eredivisie zijn er ook nog de wedstrijden in de KNVB-Beker. Als je lang genoeg kunt spelen, komt hier ook vrijwel altijd een duel tegen de grote drie tot stand. Nog een kans voor de club en de spelers om zich te profileren.


FC Groningen in de statistieken


Het centrale probleem van FC Groningen is de effectieve aanval. De ploeg heeft nu al enkele seizoenen een slechte kansconversie van rond de 10%. Dat is meer een waarde die degradatiekandidaten met zich meedragen. In de afgelopen seizoenen was dit percentage op de slechtste momenten echter slechts 8%. In het nieuwe seizoen heeft Groningen tot nu toe 11% gehaald, wat in ieder geval een lichte stijging inhoudt. In dit stadium van het seizoen is de tendens echter nog niet zeker.


Het aantal schoten op doel neemt momenteel iets af voor FC Groningen, maar de kansomzettingsgraad op grote kansen is tenminste constant. Groningen is er in grote lijnen in geslaagd het niveau van de afgelopen jaren te handhaven. In de verdediging is er echter een duidelijke verandering ten kwade. Twee of drie seizoenen geleden kreeg Groningen nog 1,0 doelpunten per wedstrijd tegen. Vorig seizoen steeg het cijfer plotseling tot 1,6 doelpunten/wedstrijd, en dit seizoen is het zelfs 2,3 doelpunten/wedstrijd, hoewel de nederlaag tegen Ajax natuurlijk al is meegerekend. Deze trend moet worden gestopt, dan zal de Groninger meer succes hebben in termen van punten.


Conclusie over FC Groningen in het seizoen 2022/23


Groningen-trainer Frank Wormuth heeft de taak om de verdediging van de ploeg aan te scherpen en het aantal tegendoelpunten te verminderen. Als dit lukt, staat waarschijnlijk niets een succesvol seizoen meer in de weg. Maar dit is de achilleshiel van de club, die, tegen alle verwachtingen in, ook haar hoge doelen niet kan bereiken als dit sport probleem niet tijdig wordt aangepakt.


UIT DE KRANT

Lees ook