Raad van Kerken Zuidlaren biedt vluchtelingen noodopvang

|
| Foto: |
de krant van tynaarlo

Raad van Kerken Zuidlaren biedt vluchtelingen noodopvang


‘Het is hartverwarmend om mee te maken hoe van alle kanten spullen worden gebracht’                           


ZUIDLAREN - Je kunt er niet omheen, de huidige problemen in de vluchtelingenopvang in Nederland zijn groot. De ellende voor de betreffende mensen is mensonwaardig en de hulp van officiële instanties en de overheid schiet tekort. Voor Stichting Inlia (Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven voor Asielzoekers) reden om zelf initiatieven te nemen en aan lokale kerken te vragen of men bereid is om vluchtelingen op te vangen.


Naar aanleiding van een spoedberaad van Inlia zaterdagmiddag, heeft de Raad van Kerken Zuidlaren deze oproep opgepakt en is besloten om een eerste noodopvang voor vluchtelingen uit Ter Apel te realiseren in de Laarkerk in Zuidlaren. Zondagmorgen in de ochtenddiensten is aangegeven dat het kerkgebouw ter beschikking wordt gesteld en dat er naast bedden, matrassen, dekbedden, bed overtrekken en handdoeken veel vrijwilligers voor ondersteuning gezocht worden. Met gezamenlijke inspanning zijn zondag de beschikbare ruimten in het kerkgebouw gereed gemaakt en was er aan het eind van de middag plek voor 37 vluchtelingen.


Zondagavond om 22:30 uur kwamen ze aan en na een kop soep en brood werden de slaapzalen ingedeeld. De kerken van Zuidlaren zullen zich gezamenlijk inzetten om de opvang in goede banen te leiden. Karel van der Velden, voorzitter van de kerkenraad, is blij met de ontwikkelingen. ‘Het is hartverwarmend om mee te maken hoe van alle kanten spullen worden gebracht en ideeën geopperd om de opvang zo snel mogelijk op orde te krijgen. En dat is gelukt! Bedden stonden aan het eind van de zondagmiddag gereed. In de gemeenschappelijke ruimte kan samen worden gegeten en menig vrijwilliger staat in de startblokken om de handen uit de mouwen te steken.’ Maar er zijn meer mensen nodig! Hieronder een lijstje aan van werkzaamheden waarvoor u zich kunt opgeven. Vrijwilligers zijn nodig voor:


A. Begeleiding. Er is 24/7 aanwezigheid nodig voor vragen met min. 4 personen.


B. Koken (en het organiseren er van).


C. Wassen van voorkomende wasgoed. (en het organiseren er van).


D. Schoonmaak van de ruimten (samen met de vluchtelingen).


E. Activiteiten met de vluchtelingen (wandelen, meenemen het dorp in, gewoon het gesprek aan gaan).


F. En wat zich verder aandient. Hiervoor is een (invul)rooster gemaakt.


‘Wanneer u ons mee kunt en wilt helpen om de vluchtelingen op te vangen kunt u terecht op de website www.raadvankerkenzuidlaren.nl. Daar vindt u de laatste informatie, het rooster van en voor de vrijwilligers en het mailadres: terapel@raadvankerkenzuidlaren.nl om u aan te melden voor één van de vrijwilligersplekken of andere vragen. Ons doel is om samen een humane en veilige tijdelijke opvangplek voor de vluchtelingen te realiseren. Wilt u het werk financieel ondersteunen dan kunnen giften voor de opvang van vluchtelingen gestort worden op rekening van de diaconie Laarkerk Zuidlaren.’ NL73INGB0667596259 o.v.v. Opvang vluchtelingen.


|

UIT DE KRANT