“We waren super blij dat Forum voor Democratie wou meedoen aan de podcast”

Afbeelding
de krant van tynaarlo

Podcast ‘De Stemcast’ over verkiezingen voor jongeren


EELDE - Robin Geertsma, Yannick Staal en Stijn Hisken hebben elkaar ontmoet bij Tynaarlo Lokaal, het lokale radiostation in het Dorpshuis van Eelde. “Toen wij elkaar leerden kennen, merkten we al snel dat we dezelfde interesses hebben. De verkiezingen komen eraan en we vinden dat jongeren veel beter geïnformeerd moeten over de verkiezingen en hoe het te maken heeft met zaken die zij echt belangrijk vinden.” Zij maken er inmiddels podcasts over bij Tynaarlo Lokaal, genaamd ‘De Stemcast’. Op een luchtige manier vertellen de drie heren over zaken die ertoe doen vanuit hun perspectief. Via Spotify zijn de podcasts terug te luisteren wanneer er gezocht wort op podcast Tynaarlo Lokaal.


Er zijn inmiddels zes podcasts gemaakt met lokale politici over de landelijke partijen. Henny van den Born van de ChristenUnie, Dennis Klingenberg van D66, Henk Middendorp van CDA, Hendrikus Velzing van het Drents Parlement voor Forum voor Democratie, Miquel Ririhera van Groenlinks en er is een podcast met Marcel Thijssen, de Burgemeester van Tynaarlo gemaakt. “Kijk de burgemeester is partijloos, dus met hem hebben we het gehad over de randzaken rondom verkiezingen. Maar hij heeft wel een duidelijke antwoord gegeven over hoe hij denkt over bepaalde zaken.” Yannick vult aan: “Zonder daarbij kleur te bekennen. Want dat kan de burgemeester niet en dat wil hij niet, dat heeft hij net uitgelegd. Marcel Thijssen wil een burgemeester zijn voor iedereen. Dat kan niet wanneer hij bij een partij hoort.” Met mensen die een politieke partij vertegenwoordigen gaan de drie heren, met hele duidelijke stellingen, in op wat er nu speelt rondom de verkiezingen. “Om te laten zien waar de partij voor staat, maar ook om onze mening te geven natuurlijk”, lacht Stijn.  


“We waren trouwens super blij dat Forum voor Democratie wou meedoen aan de podcast, zelfs een beetje trots. Omdat iedereen wel een mening over de partij heeft. Zij doen op lokaal niveau niet mee, maar landelijk wel. De podcast gaat dus inmiddels breder dan de gemeentegrens en dat is heel gaaf om te merken”, vertelt Yannick. Komende week worden er afleveringen opgenomen met de VVD, Partij voor de Dieren en het CDA. De podcasts worden inmiddels goed beluisterd en gedeeld op social media. De deelnemers en de makers zijn zeer enthousiast. “Er zijn zoveel triggers tijdens een gesprek, we kunnen zo twee uur vullen, maar dat doen we niet hoor. De afleveringen duren ongeveer drie kwartier. Dat lukt omdat we werken met een vaste volgorde tijdens het gesprek. Zo ontstaan er discussies en het is gewoon hartstikke leuk. Zo leer je een partij helemaal kennen en dat is top” , vertelt Robin.

UIT DE KRANT

Lees ook