Lindebomen maken plaats voor voedselbomen

Afbeelding
de krant van tynaarlo

REGIO - Tot half maart kan iedereen nog een of meer van de 44 lindebomen kopen op Voedselbos te Glimmen. De lindebomen zijn zo’n zeven meter hoog, echte klimaatreuzen, en zijn een aanwinst voor iedere oprijlaan, grote tuin, bedrijfsterrein of landgoed. De opbrengst van de bomen wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van een educatief centrum met als doel het verspreiden van kennis en inspiratie over voedselbossen voor alle mensen in de regio.

Opbrengst lindebomen gaat naar educatief centrumDat bomen goed zijn voor het klimaat weet zo langzamerhand iedereen. Bomen zuiveren de lucht, zorgen voor schaduw, beperken wateroverlast, leveren humus door hun blad en zijn een toevluchtsoord voor vogels. Maar wat veel mensen niet weten is dat een lindeboom, zeker zo’n grote, nog veel meer opbrengst heeft. Het is namelijk een echte voedselbosboom. Het jonge blad is eetbaar, van de lindebloesem kun je thee maken en ook de bijen zijn gek op de lindebloesem. Dus ook voor de biodiversiteit een aanwinst.


De bomen kosten afhankelijk van de maat tussen de 150 en 200 euro. “Eigenlijk een koopje”, zegt een van de initiatiefnemers, Marlies Duran. “Normaal kost een lindeboom van dat formaat zo’n 600 tot 700 euro, maar omdat deze bomen moeten wijken voor andere voedselbossoorten, geven we een behoorlijke korting. De bomen worden professioneel gerooid en komen met een grote kluit. Dat is bij de prijs inbegrepen. Ook voor het transport en het planten werken we samen met een professioneel hoveniersbedrijf. Dat is wel voor kosten koper, maar als we alle bestellingen kunnen verzamelen, kan dat op z’n voordeligst”.


Snelle beslissers kunnen op afspraak woensdag 24 of vrijdag 26 februari van 13:00-17:00 lindes komen uitzoeken aan de Meentweg 22a In Glimmen (tegenover nummer 17). Als dat niet lukt bel dan met Marlies op 06-404 867 14 voor een andere afspraak of een mail sturen naar contact@voedselbosglimmen.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook