Patrick Zwiggelaar genoodzaakt met voetballen te stoppen

Afbeelding
de krant van tynaarlo

VRIES - Nadat 5 jaar geleden VAKO-speler Patrick Zwiggelaar een meniscusoperatie hem even buitenspel heeft gezet, is nu dan toch het advies van de artsen gekomen om met voetballen te stoppen. Er zit te veel kraakbeen in zijn knie, waardoor de slijtage bij door voetballen verder zal doorzetten. Het gevolg kan dan zijn dat de knie niet meer gebruikt kan worden. “Dit advies komt als een slag bij heldere hemel”, geeft Patrick aan. Natuurlijk is het mijn eigen keuze, maar het voelt toch alsof het door iemand anders is bepaald. Door het hele voorval is voetballen bijzaak geworden. Voorop staat nu het gezin met twee jonge kinderen en zijn loopbaan.


Patrick is op zijn vijfde levensjaar bij VAKO in de F pupillen met voetballen begonnen. Hij doorloopt alle eerste teams van de leeftijdscategorieën. Dat hij een goede voetballer is, blijkt wel uit het feit dat hij op zijn achttiende verjaardag zijn debuut in het eerste elftal van VAKO maakt. Hij luistert het zelfs op met een doelpunt, maar kan niet voorkomen dat zijn ploeg met 1-2 verliest van Siddeburen. Dertien jaar lang is Patrick niet uit het eerste elftal weg te denken geweest. Het dreigt even mis te gaan, omdat trainer Darwinkel het niet ziet zitten met hem als rechtsbuiten. Er dreigt een plek op de reservebank, maar de trainer komt met een voorstel om rechtsachter te gaan spelen. Dat bevalt zo goed, dat Patrick hier vele jaren een vaste basisplek mee heeft veroverd. Voetballer Zwiggelaar kun je het best omschrijven als een zeer aanvallend ingestelde verdediger. Zijn fanatisme en strijdlust maakt hem ook tot een goede verdediger. “Als voormalig aanvaller weet je hoe een aanvaller denkt en kun je hier goed mee over weg” , vertelt Patrick.


De keus om te stoppen heeft natuurlijk ook met zijn werkgever van doen. Patrick werkt al twaalf jaar als bedieningsmedewerker bij Van der Valk in Assen. Hier is het ook veel lopen en staan, wat natuurlijk niet goed voor zijn knie is. Hij wil graag nog lang bij zijn werkgever blijven werken. Van der Valk en zijn collega’s zijn altijd erg coulant geweest. Er is altijd rekening gehouden met het beoefenen van het voetbal door Patrick. Op trainingsavonden bijna altijd dagdiensten en zondags altijd vrij gepland. Het is op dit moment erg rustig in het hotel. Alle werknemers zijn wel aan het werk, ze schilderen van de kamers en zijn 1600 terrastegels verplaatsen bij het hotel voor een beter zomer seizoen.


Nu is er helaas een abrupt einde aan de voetbalcarrière gekomen van Patrick Zwiggelaar. “Ik hoopt dat iedereen gezond blijft en dat VAKO in de derde klasse kan blijven voetballen”, zegt Patrick tot slot. Zwiggelaar ziet zich in de toekomst wel als trainer voor zijn zoon Daan staan, maar zijn zoon Daan hij is nu nog te klein voor het voetballen.

UIT DE KRANT