Zonnige eerste editie van Tynaarlo Lands

Tynaarlo - Tynaarlolands festival 2024
Tynaarlo - Tynaarlolands festival 2024 Foto: Jos
Cultuur Voorpagina

TYNAARLO - In een veldje, net naast de brink van Tynaarlo, staat een circustent. Er treden alleen geen clowns of acrobaten op, maar de band Shelby. De muzikanten zetten het volgende nummer in, de eerste tonen van ZZ Top’s ‘La Grange’ schallen uit de tent. Shelby is 1 van de bands die optreden tijdens Tynaarlo Lands, een nieuw festival dat in het dorp wordt gehouden.

Op de brink van het dorp staan verschillende kraampjes. Gemoedelijk wandelen bezoekers van de ene naar de ander. Marieke Bouwma en Evelien Jolman staan bij een groot bord. Door een draadje te spannen kunnen mensen aangeven waar ze vandaan komen en wat ze van Tynaarlo vinden. Jolman heeft 3 draadjes gespannen. Ze selecteert ‘Uit Tynaarlo’ en laat de draadjes lopen naar ‘Thuis’, ‘Gezellig’ en ‘Veilig’. De vriendinnen hebben het duidelijk naar hun zin op het festival. “Ik woon inmiddels 1,5 jaar in Tynaarlo. Ik ben helemaal ingeburgerd,” grapt Bouwma. “Het is heel leuk en creatief,” vult Jolman aan. “Hopelijk komen er veel bezoekers en is het een succes.”

Even verderop, naast het hoofdpodium, staat de band Raiger. Steven Prins, Eelke Besseling en Tim Lechner wachten tot ze hun show kunnen starten. Prins: “We hebben er enorm veel zin in. We maken uptempo rockmuziek. We zingen in het Gronings en Nederlands, in de teksten verwerken we grappige dingen uit het leven, met typische droge Groningse humor.” Er staan nog niet veel mensen voor het podium, maar daar maken de muzikanten zich geen zorgen over. “We gaan zo goed veel herrie maken, dan lokken we ze hier wel heen,” zegt Prins.

Hij krijgt gelijk, de eerste noten overstemmen het geluid van de vogels en mensen bewegen zich naar het podium. Ook voor kinderen is er genoeg te doen op het festival. Job heeft bijvoorbeeld net voor het eerst met een spuitbus graffiti gemaakt. Op een houten wand wordt een workshop gegeven. Kinderen worden uitgenodigd om zelf een creatie op de muur te maken. “Het is best leuk,” aldus Job. “Ik ga nu een grote, groene smiley maken.” Vol enthousiasme begint hij met een grote cirkel, de ogen volgen en een kromme streep maakt het kunstwerk af.

Even verderop zit Tessa Nicolai. Haar dochter Lotte heeft haar net een tak en een kluwen wol gegeven, met het verzoek om de wol om de tak te wikkelen. Deze kan vervolgens aan een lange waslijn worden gehangen, waar al andere creaties wiegen in de zachte wind. Tessa: “We komen uit Zwolle, een vriend van ons heeft geholpen met de organisatie. Vandaar dat we zijn gekomen. Het is heel leuk tot dusver. Er zijn goede bands en er is genoeg te doen voor Lotte. Lol voor het hele gezin dus.”

Anilo van Wijk en Sebastiaan Menninga hebben zichzelf op een goede plek geparkeerd. Ze zitten aan een tafel, voor de biertent. Zo hebben ze perfect uitzicht op het podium en hoeven ze niet ver te lopen voor een volgend pilsje. “We zijn hier voor de gezelligheid en de muziek,” vertelt Van Wijk. Menninga buigt voorover om zich verstaanbaar te maken boven de muziek. “Ik woon vlakbij, we zijn even langsgekomen om te kijken. We moeten straks nog naar een verjaardag, maar daarna komen we terug. Het is hartstikke leuk, dit moet zeker een vervolg krijgen.”

Daar kan Arrie ten Wolde zich helemaal in vinden. Hij is 1 van de organisatoren van het festival. “Het idee is 1,5 jaar geleden ontstaan. Ik stond met wat mensen te kletsen op een feestje, toen zei iemand dat het tof zou zijn om een festival in Tynaarlo te organiseren. Meestal blijven zulke dingen bij een idee, maar in dit geval is het echt gelukt.” De zon schijnt op de tot festivalterrein omgedoopte brink. Ten Wolde: “We zijn heel blij met het weer, de bezoekers beginnen nu ook te komen.”

Na afloop van het festival is Ten Wolde dik tevreden. “Er zijn in totaal zo’n 1.000 bezoekers geweest. De sfeer was heel gemoedelijk. Er zijn ook al heel veel positieve reacties binnen gekomen. We hebben het echt fantastisch gehad.” De eerste editie van Tynaarlo Lands was dus een succes, betekent dit dat het een vervolg gaat krijgen? “Het smaakt zeker naar meer, maar op het moment leven we nog op een roze wolk. We gaan binnenkort even bij elkaar zitten om alles door te nemen. Ik denk dat er zeker nog een vervolg aan wordt gegeven, maar wellicht niet volgend jaar al of in een andere vorm. Het was een fantastische ervaring, maar wel heel veel werk.”

UIT DE KRANT