Officiële opening seizoen 2024 van “de Wachter” in Zuidlaren

Afbeelding
Cultuur

ZUIDLAREN - Op zaterdag 20 april opent de Wachter het nieuwe seizoen, de toegang is gratis. De afgelopen weken hebben de vrijwilligers hard gewerkt om het museum op tijd klaar te krijgen. De stoom machines zijn nagekeken en in de olie gezet, de molen is netjes en schoon. De stoomraderboot ligt na een grondige schilderbeurt te wachten op de eerste bezoekers.

De wisselende expositie heeft als thema “5000 jaar Zuidlaren, vanaf de eerste bewoning en de hunebedden tot nu. Voor het eerst zijn archeologische vondsten van de opgravingen bij het Zuidlaardermeer (De Bloemert 2003) voor het publiek te zien. Andere thema’s zijn de Zuidlaardermarkt (1075), Havazathe Laarwoud (1200) en haar bewoners (de familie van Heiden Reinestein), de Dorpskerk (1264), de Synagoge (1884) en meer recent Psychiatrisch Ziekenhuis Dennenoord (1894).

Door middel van film en foto materiaal en een grote verzameling historische voorwerpen wordt de rijke historie van “Suitlaren” uitgewerkt en toegelicht. Veel voorwerpen werden in bruikleen gegeven door personen en organisaties, zoals het Drents Archief en het Noordelijk Archeologisch Depot en de Historische Vereniging Zuidlaren. De Wachter heeft bij de samenstellen van de collectie samengewerkt met vrijwilligers van o.a. de historische vereniging, de Dorpskerk, de Synagoge en Lentis Erfgoed en enkele schrijvers van historische boeken over het gebied rond Zuidlaren en de Hondsrug.

Er zijn zaterdag ook demonstraties hout bewerking, smidswerk, brood en banket bakken en de productie van lijnolie en tarwemeel. De stoomgroep heeft afgelopen winter hard gewerkt aan de restauratie van de “Trein van Neve”, het eerste stuk rails ligt klaar, de trein kan rijden.

De 190 vrijwilligers van De Wachter heten iedereen van harte welkom en doen er alles aan om een bezoek aangenaam te laten verlopen. De Wachter is open vanaf 10.00 uur, de officiele opening door de wethouder is om 13.30 uur.

UIT DE KRANT