Jubileumfeest 20- jarig bestaan Historische Vereniging Oud Vries

Afbeelding
Foto:
Cultuur

VRIES -Historische Vereniging Oud Vries haar 20-jarig bestaan vierde afgelopen zaterdag haar 20-jarig jubileum in Onder de Linden. Petra Siegers, voorzitter van de vereniging, verwelkomde de aanwezigen namens het bestuur en benadrukte het belang van deze gelegenheid, niet alleen ter viering van het jubileum maar ook ter erkenning van de geschiedenis van Vries, want het is ook precies 79 jaar geleden dat werd Vries bevrijd. 

De exacte datum van oprichting is 23 april 2004. Toen verschenen voor Willem Dijkstra, notaris te Vries; Jan Hoogakker, Truus Kievitsbosch, Ben Trip, Dinie Rietema, Marcus Rona, Hein van Dalen, Jan Koopman, Henk Polling en Jannes Darwinkel, en zij waren de eerste bestuursleden. Helaas zijn ze niet allemaal meer in ons midden.

Het begon allemaal in het Jenny Vrielinghuis aan de Groningerstraat. Gevolgd door een tijdelijke locatie in de voormalige conciërgewoning naast het toenmalige gemeentehuis aan de Markestraat. In mei 2006 is de Vereniging verhuist naar een deel van de bovenverdieping, de Suudbrink. En door opzegging van de huur werd vanaf 1 januari 2017 een nieuw onderkomen gevonden in het Ontmoetingshuis naast de kerk. 

De afgelopen 20 jaar heeft Oud Vries veel om trots op te zijn. Bijvoorbeeld activiteiten zoals lezingen, uitstapjes, de kerstmarkt en het openluchtspel “De toren sprek”. Ook geeft de vereniging een kwartaalblad, de Vriezer Kerspel Cronieck, uit dat nu schittert als een glossy magazine. Het leden aantal leden is gestaag gegroeid naar meer dan 500 enthousiaste leden.

De ware kracht van de vereniging ligt echter in haar vrijwilligers, die met toewijding en inzet bijdragen aan alle aspecten van de vereniging, van het schrijven van artikelen, bezorgen van de Cronieck tot het beheren van het archief. De rol van de sponsoren werd erkend als cruciaal, die ons door de jaren heen hebben gesteund en heeft geholpen hebben om de doelen te realiseren. Siegers bedankte een ieder voor het werk, hulp en steun. 

Daarna trad Dwarzz op, een groep gepassioneerde dames die houden van muziek en entertainen. Het programma was een reis door de decennia, met hits uit de jaren 60, 70 en 80, zowel in het Engels als in het Nederlands. Naast de muzikale hoogstandjes werd genoten van leuke sketches en interactie met het publiek. Het was een avond vol plezier en vermaak, waarbij zang, muziek en entertainment perfect samensmolten. 

UIT DE KRANT