Vertellers delen hun levensverhaal bij Plaats de Wereld

Afbeelding
Cultuur Voorpagina

VRIES - Wie van verhalen houdt kon op maandag 26 februari zijn hart ophalen bij Plaats de Wereld in Vries. Een zestal mensen vertellen over iets dat ze hebben meegemaakt. De zes sprekers zijn eerst begeleid door een coach om het verhaal geschikt te maken voor een breed publiek. Tussen de verhalen door worden de toeschouwers getrakteerd op live muziek.

Judith Meijer is een van de vertellers die maandagavond een verhaal uit de doeken doet. “Ik werk als vrijwilliger bij de dagopvang voor dak- en thuisloze mensen in Groningen. Daar beleef ik van alles. Dak- en thuisloze mensen zijn een groep mensen die niet lijken mee te tellen in de samenleving, ik vind het heel belangrijk dat er ook naar deze mensen wordt omgekeken.”

Meijer haar verhaal gaat over een voorval waarbij ze contact zocht met een dakloze man. “In de winter ga ik met de ‘broodfiets’ op pad. Samen met een andere vrijwilliger delen we dan broodjes en warme koffie uit. Op een dag kwamen we een man tegen die op de grond zat, omringd met lege blikken bier. Hij was agressief en schreeuwde al van verre dat hij niks van ons moest hebben. Dat had kunnen escaleren, maar dat hebben we gelukkig weten te voorkomen.” 

Ze gaat verder: “Hij zat onder de piercings en tatoeages, maar dat is eigenlijk ook maar een masker. Door hem als mens te behandelen, zonder oordeel, is het gelukt om met hem in contact te komen en wou hij ook wat van ons aannemen. Ik geloof dat als je vrede in je hart hebt, dat ook kan uitstralen.”

Wim Dijkema is een van de coaches die de vertellers klaarstoomt om hun verhaal te delen. “Iedereen kan een verhaal vertellen, maar het moet voor de toeschouwers wel interessant blijven. Marieke Voorman is de andere coach, wij hebben beide veel ervaring met het toneel. Verhalen vertellen is echt een facet van het theater. We helpen mensen om hun verhaal te vertellen binnen 10 minuten.”

Het verhalen theater is geïnspireerd door het concept Tenx9 dat in Noord-Ierland is bedacht. Een mooi initiatief dat mensen probeert weer bij elkaar te brengen nadat er decennialang lang strijd is gevoerd tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Dat is ook wat Dijkema aanspreekt. “Het doel is mensen verbinden. Het leven bestaat uit verhalen en gebeurtenissen. Tegenwoordig zitten mensen veel achter schermen en zijn er minder echte contacten, waardoor we minder van elkaar weten. Door verhalen aan elkaar te vertellen ontmoeten mensen elkaar weer echt.”

Na elk verhaal is er een kort, muzikaal intermezzo. Daarover vertelt Dijkema: “We hebben een heel team voor de muziek, met een bandoneonspeler, violisten en een gitarist. Zij krijgen van tevoren te horen waar de verhalen over gaan. Vervolgens zoeken zij er passende muziek bij.”

Meijer vindt het fijn om haar verhaal te vertellen. Ze had niet veel coaching nodig om het stuk geschikt te maken voor het publiek. “Ik vond het niet moeilijk, ik wist gelijk al dat ik dit verhaal wilde vertellen. Ik heb eerder een workshop gevolgd over hoe je een goed verhaal opbouwt. Toen ik met de coach van De Plaats de Wereld ging kon Wim me een aantal concrete en waardevolle tips geven.”

UIT DE KRANT