Mirjam Kerstholt heeft passie voor keramiek

Afbeelding
Cultuur

ZUIDLAARDERVEEN – Net buiten Zuidlaarderveen staat de mooie boerderij waarin beeldend kunstenaar Mirjam Kerstholt woont en haar winkel en atelier heeft. Ze heeft haar eigen kunst atelier ‘Mir Ceramics’, waar je sieraden, gebruiksgoed en beelden van Chinees porselein kunt vinden. Kerstholt ontwerpt en maakt deze stukken zelf in haar keramiek atelier. Daarnaast heeft ze haar eigen stylingbureau ‘Mirakel Etalageburo’, waarmee ze styling voor detailhandel en bedrijven verzorgd. 

‘Ik ben altijd al wel creatief geweest. Mijn vader gaf les op een kunstencentrum. Om mij bezig te houden gaf hij mij een stuk klei om me mee te vermaken. Dat vond ik direct fijn. Ik ben daarna af en aan blijven vormen, en toen ik twaalf jaar was had ik al mijn eerste expositie met poppen en monsters van klei en was. Die boetseerde ik, ik vond het heerlijk om daar mee bezig te zijn. Ik was altijd met het maken van figuren bezig in die tijd. Mijn beste vriendin was er altijd bij, zij las dan een tijdschrift of deed wat anders. Dan hadden we samen een hele leuke middag terwijl we verschillende dingen deden. Ze is onlangs overleden en was zo met mij en mijn leven verbonden dat ik het gemis iedere dag voel.’ Kerstholt volgde een opleiding aan het Cibap in Zwolle, een vakschool voor vormgeving. Daarna liep ze mee met kunstenaars die ze waardeerde. ‘Om hun persoonlijkheid of hun werk. En dat doe ik nog steeds. Afgelopen zomer was ik daarvoor nog in België.’ Uiteindelijk richtte zich op keramiek in handvormen. Ik houd van ruimtelijk boetseren. Als ik een voorwerp draai, dan gebruik ik een grote schaal als doek. Dat is voor mij als een kunstwerk om op te schilderen.’ Na het Cibap is ze direct haar eigen bedrijf begonnen. Een aantal jaren later is ook haar man mee gaan werken. Hij is ook etaleur en is ook werktzaam bij het het etalageburo. Ze wonen al een hele tijd in Zuidlaarderveen en hebben in en om de boerderij alle ruimte. De winkel ziet er prachtig uit. ‘Op dit moment zijn we het atelier aan het opfrissen. De ruimte was er al, maar nu werken we het af. Extra kasten en andere zaken die nog wat aandacht nodig hadden. Het is een hele fijne ruimte om te werken. Ik heb nu zeven draaischijven om de workshops te geven.’ 

Ze gaat regelmatig op reis om inspiratie op te doen. Zo vond ze in China het witste wit. ‘Ik ben verslingerd geraakt aan China. Er is daar een keramiekgebied en alles is er groot. Grote ovens, tegels en vazen. Een walhalla voor mij. Ik ben er al een aantal keren naar terug geweest.’ Binnenkort start het kunstproject ‘Verbinding’ dat ze heeft opgezet met de gemeente Tynaarlo en het AZC. Kerstholt heeft hier een ontwerp voor gemaakt. ‘Fijn dat het doorgaat. Geïnspireerde bewoners van het AZC kunnen meedoen aan workshops. Uiteindelijk gaan we samen een kunstwerk maken. Ze verdeelt haar tijd meestal evenredig tussen haar beide bedrijven, maar de laatste tijd gaat de meeste tijd naar keramiek. Beide doet ze graag, maar keramiek is echt haar passie. ‘Ik maak beeldende kunst, gebruiksgoed en geef ook workshops in mijn atelier. Daarin heb ik 7 draaischijven staan. Ik sta soms op markten en exposeer ook. En ik maak keramiek in opdracht, zoals gedenkobjecten, vazen, sieraden, tegeltableaus en figuren. De keramiekwinkel van Mirjam Kerstholt is geopend op vrijdag, 10.30 tot 17.00 uur aan de Dorpsstraat 103 in Zuidlaarderveen en op afspraak. Nadere informatie is te vinden via www.mirceramics.nl en op instagram @mir_ceramics.

UIT DE KRANT