Toekomst lonkt voor Marieke Schenk

Afbeelding
Cultuur

TYNAARLO – Ze is pas achttien lentes jong, maar weet ondertussen al goed wat ze wil. Een carrière in de muziek en waarom eigenlijk ook niet. Met haar eigen liedjes weet singer-songwriter Marieke Schenk de harten van vele luisteraars keer op keer te betoveren.


De HBO-bachelorstudie Creative Business die de inwoonster van Tynaarlo tegenwoordig volgt in Leeuwarden, is vooralsnog alleen bedoeld om een pad richting de toekomst uit te stippelen. Of het ook daadwerkelijk zover komt is allerminst zeker. ‘Je kunt niet alleen kiezen voor muziek, dus ik heb een opleiding gevonden die dichtbij mijn interesses ligt en waar ik in de toekomst mogelijk werk in kan vinden. Ik kan mijn ei er ook zeker wel in kwijt, maar het liefst zou ik verder willen in de muziek. Dat is wat ik op dit moment het leukste vind.’ Een concert van de Nederlandse band Miss Montreal opende haar ogen iets meer dan twee jaar geleden. ‘Dat was wel het moment waarop ik dacht. Dit wil ik ook, want haar liedjes zijn zo onwaarschijnlijk mooi. Ik heb mezelf vanaf dat moment geleerd om gitaar te spelen en het gaat steeds beter, omdat ik er ook veel tijd in steek om beter te worden.’


De inspiratie komt overal en op ieder moment binnen legt ze uit. ‘Soms zit ik op de fiets en dan ontstaat er ineens een melodietje. Als die maar lang genoeg blijft hangen is soms het idee voor een nieuw liedje ontstaan. Dan is het natuurlijk zaak om het snel op te slaan, voordat die is verdwenen. Momenteel heb ik al aardig wat nummers in mijn repertoire opgenomen waarmee ik het podium op kan en ik ben dan ook blij dat het nu weer kan allemaal, omdat corona zo langzamerhand achter ons ligt.’ Op het podium is ze zo langzamerhand geen onbekende meer. Zo deed ze mee aan Popsport, hét coachingsprogramma voor jonge muzikanten die meer willen met hun muziek. Verder gaf ze haar visitekaartje af in het televisieprogramma Djammen van RTV Drenthe.


Wat dat laatste betreft, het visitekaartje, gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ze die ‘officieel’ nog niet heeft, maar dat die er gaat komen staat vast. ‘Vooralsnog heb ik op dit moment nog niets officieel opgenomen, maar dat gaat zeker niet lang meer duren. Als ik er over uit ben welk nummer het gaat worden, dan duik ik de studio in en zal ik ook een Spotify-kanaal creëren. Tot die tijd is het vooral de bedoeling om zoveel mogelijk optredens voor elkaar te krijgen. In de coronatijd heb ik veel tijd geïnvesteerd in het leggen van contacten met mensen die iets voor me kunnen betekenen. Dat heeft me wel enorm verder geholpen. Zo ben ik bijvoorbeeld in contact gekomen met de zangeres Inge van Calkar die me verder helpt met het schrijven van een goed liedje. Hoe de toekomst eruit komt te zien, dat weet je natuurlijk nooit, maar ik doe nu wat ik het liefste doe en dan zie ik uiteindelijk vanzelf wat er op mijn pad komt.’ De ontwikkelingen volgen elkaar in ieder geval in hoog tempo op. Zaterdagmiddag 26 maart is Marieke Schenk te gast in het radioprogramma Café Martini van RTV Noord. 

UIT DE KRANT