Kleintje Cultuur – Margriet Burger-Schouten

Afbeelding
Cultuur

“Ik vind het prachtig om zo dichtbij mensen te komen”


ANNEN – In haar prachtige atelier in Annen is Margriet Burger-Schouten dagelijks bezig om mooie dingen te maken. Als goudsmid laat ze haar handen spreken bij het maken van prachtige sieraden. Kunstenares noemt ze zichzelf niet, maar hetgeen ze maakt is wel degelijk kunst. De prachtige gouden ringen, kettingen en andere sieraden smeedt Margriet zelf. “Ik word ontzettend gelukkig van het werk dat ik doe”, vertelt Margriet. “Ik wil dit het liefst ook mijn hele leven blijven doen. Het goudsmeden zit in mijn bloed. Dat is mijn passie.”

Het werken met de handen heeft Margriet niet van een vreemde. “Mijn moeder deed vroeger ook altijd aan handwerken”, vertelt de goudsmid. “Via haar ben ik daarmee ook in aanraking gekomen. Na mijn middelbare school volgde ik in Schoonhoven de opleiding tot goud- en zilversmid. Na zes jaar studeren verliet ik de opleiding als Meester Goudsmid en ben ik als zilversmid aan de slag gegaan bij Zilverstad, waarna ik op mijn twintigste als goudsmid bij Niekerk begon, beide in Schoonhoven.” Margriet wilde echter meer. Ze wilde meer van de wereld zien en vooral de wereld meer van haarzelf laten zien. “Naarmate de tijd verstreek, merkte ik dat mijn passie lag bij het maken van sieraden met een verhaal”, gaat Margriet verder. “Stukken die iets symboliseren, herinneren of herdenken. Iemands persoonlijke verhaal leren kennen en daarmee aan de slag gaan.” De inwoonster van Annen ontwerpt, maakt en vertaalt persoonlijke verhalen naar tastbare herinneringen. “Ik vind het prachtig om op deze manier zo dichtbij mensen te komen”, aldus Margriet.

Margriet heeft haar atelier in Annen nu bijna één jaar. Daarvoor zat ze tien jaar in Noordbroek, waar ze ook een klein atelier aan huis had. “Hier in Annen heb ik echt mijn droomatelier kunnen realiseren”, vertelt Margriet. “Het is stijlvol ingericht, met een werkplaats die van alle gemakken is voorzien. Het is een fijne ruimte om mensen te ontvangen en te helpen. Naast andere opdrachten maak ik hier voornamelijk herinneringssieraden. Dat vind ik ook het mooiste om te doen. Denk hierbij aan trouwringen, rouwsieraden of sieraden voor een geboorte. Op deze manier iets kunnen betekenen voor mijn klanten is prachtig! Het hele proces, elk uniek verhaal; het is geweldig om daarvan onderdeel te kunnen zijn.” Niet iedereen heeft de gave om de prachtige kunstwerken, zoals Margriet die smeedt, te kunnen maken. De buitenwereld staat vaak versteld van de sieraden die een goudsmid maakt. Veel mensen weten niet welke mogelijkheden er zijn met dierbaar, gedragen- of juist nieuw goud. “Het atelier maakt persoonlijke wensen mogelijk. Soms denk ik zelf ook nog wel eens: wow, heb ik dat gemaakt?”, lacht Margriet.

Het mooiste werk dat Margriet ooit heeft gemaakt is haar meesterstuk tijdens haar opleiding. “Dat is me zo dierbaar”, legt de inwoonster van Annen uit. “Het heeft een hele emotionele waarde voor mij. De meest ingewikkelde technieken werden toegepast bij de vervaardiging, oprecht een meesterwerk. “Ik vind hem nu niet eens zo mooi meer”, lacht Margriet. “Maar doordat dit mijn eerste, grote opdracht was, heeft het zoveel waarde.” Het meesterwerk was voor Margriet ook één van de werken die ze echt puur voor zichzelf heeft gemaakt. “Ik maak eigenlijk alleen sieraden in opdracht”, gaat de goudsmid verder. “Ik maak bijna geen sieraden voor mijzelf. Zo nu en dan maak ik wel wat voor mijn kinderen. Mijn zoon is bijvoorbeeld onlangs geslaagd. Voor hem heb ik dan ook een prachtig collier gemaakt.”

In de toekomst wil Margriet dichtbij zichzelf blijven, zoals ze altijd al doet. “Ik doe dit werk echt voor mijn plezier”, vertelt ze. “Geld verdienen lijkt een grote drijfveer voor veel mensen, terwijl dat voor mij niet het belangrijkste is. Ik wil mijn klanten vooral blij maken met de stukken die ik voor ze heb mogen maken.” De grootste droom van Margriet is om ooit eens een sieraad te smeden voor Koningin Maxima. “Ik vind Maxima zo’n bijzondere vrouw”, legt Margriet uit, “Dat zou fantastisch zijn”. Er is altijd ruimte voor nieuwe opdrachten en degene die nieuwsgierig is, is op afspraak van harte welkom in het atelier in Annen. Margriet hervat haar werkzaamheden en gaat verder met hetgeen ze bezig is. “Ik heb al zoveel moois gemaakt en dat pakt niemand me meer af. Ik hoop dat ik dit werk nog ontzettend lang kan blijven doen”, besluit Margriet.

UIT DE KRANT