‘We hebben bereikt wat we wilden bereiken: saamhorigheid’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

VRIES – Wekenlang werd ernaar toegewerkt, alleen maar toch samen. Inwoners van Vries en daarbuiten waren druk met het vouwen van maar liefst 5500 papieren origami kraanvogels. Een monnikenklus. De vogels staan symbool voor de 5000 kinderen in de gemeente Tynaarlo én voor de 500 kinderen die zonder ouders in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in Zuid-Europa wachten op een betere toekomst.  De vogels vormen samen een schitterend kunstwerk in een even zo schitterende Bonifatiuskerk in Vries.

5500 kraanvogels symboliseren kinderen in Tynaarlo én vluchtelingenkinderenVries is voor heel even nationaal én internationaal nieuws. De ‘Vogels van Hoop’ haalden de landelijke media en daar bleef het niet bij. Ook in Chili en Denemarken werd het project opgepikt. En ideetje van Yvonne Westerhof en Johan Westra van educatief centrum Plaats de Wereld in het dorp. Die waren op zoek naar iets wat je samen kunt doen in een eenzame coronatijd. Ze maakten pakketjes met papier én een video als handleiding hoe de vogel gevouwen moest worden. Zo’n vijfhonderd mensen hielpen mee met het vouwen van de vogels. Aan de oproep om mee te vouwen werd massaal gehoor gegeven: gezinnen, ouderen, studenten, scholen, Kornoeljehof en zorgboerderij Hoeve Loevestijn deden allemaal mee. De gevouwen vogels kwamen in recordtempo retour bij Plaats de Wereld.


Kunstenaar Mathilde Leonore maakte van alle vogels een enorme kunstinstallatie die zondag door wethouder Oetra Gopal werd onthuld. De wethouder was zichtbaar onder de indruk: “Hier word ik blij van, hier doe ik het voor”, riep ze enthousiast tijdens de opening die via een livestream op de Facebookpagina van Plaats de Wereld te volgens was. Ook in Chili keken ze mee naar het officiële moment waar ook Spaans gesproken werd. Zelf had de wethouder ook een paar vogels in elkaar geknutseld. “Het was moeilijker dan ik dacht, maar het is me tóch gelukt. Het is toch ongelooflijk wat voor geweldige ideeën er ontstaan in een klein dorpje als Vries. Het is een project dat laat zien hoe we willen leven met elkaar. In het jaar dat corona zo hard heeft toegeslagen is een project als deze, van hoop en saamhorigheid hard nodig.” Mathilde Leonore was trots. “Dat zóveel mensen meededen om vanuit huis een vogeltje te vouwen en zo samen iets te creëren geeft hoop. We hebben bereikt wat we wilden bereiken: saamhorigheid.”


Yvonne Westerhof,  benadrukt de symboliek van het project. “We waren bezig met een Japans thema. Daar is het vouwen van origami kraanvogels een traditie voor hoop als een gemeenschap. Dat wilden wij ook doen. Zo is het ontstaan. De gekleurde vogels symboliseren de kinderen uit de gemeente Tynaarlo, de witte vogels de onbekende vluchtelingenkinderen.’ Het duurt even om onder de knie te krijgen, maar als het eenmaal lukt, gaat het snel,” volgens Yvonne. “Dat merkten we aan de  mensen die meehielpen, ze hadden de smaak flink te pakken.” Dat bleek wel, want behalve de vogels in de kerk zijn er nog véél meer gevouwen. Die worden de komende tijd rondgebracht naar zorginstellingen en scholen die geholpen hebben, weet Johan Westerhof. “En we gaan ze nog in kleinere varianten maken. Die kun je mooi in een paas-tak hangen. Ons volgende projectje.”


Geen mooiere plek voor de vogels dan de romaanse kerk die dateert uit de twaalfde eeuw. Dat vindt ook dominee Bert Altena, hij houdt zijn diensten in de idyllische Bonifatiuskerk aan de Brink. “Een prachtige plek voor deze installatie. Hoop is voor ons allemaal een belangrijk woord, deze sluit mooi aan bij onze thematiek zeven weken van erbarmelijkheid.”


De onthulling is terug te kijken via de facebookpagina van Plaats de Wereld. De Vogels van Hoop hangen tot Pasen in de Bonifatiuskerk voor iedereen om te bewonderen. De kerk is iedere dag open van 10.00 tot 17.00 uur, dus wie verrast en ontroerd wil worden, weet waar –ie moet zijn!


UIT DE KRANT

Lees ook