In Italië op vakantie tijdens coronatijd, hoe is dat?

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Het houden van afstand in een drukke stad als Napels is wel erg lastig” 


ZUIDLAREN – Terwijl hier in Nederland de temperaturen oplopen tot ruim boven de dertig graden, zijn er ook inwoners van ons land die de Zuid-Europese zon opzoeken. De een gaat naar Spanje, de ander naar Frankrijk en weer een ander geniet van een heerlijke vakantie in Italië. En zolang deze landen geen negatief reisadvies hebben, is dat natuurlijk mogelijk. Toch zijn er veel mensen die een vakantie in het buitenland onverstandig vinden en daarom in Nederland blijven. Iemand die afgelopen weken toch even naar het buitenland ging, is Sander Notten uit Zuidlaren. Aan de Krant van Tynaarlo vertelt hij hoe hij zijn tijd in Italië heeft ervaren.

“Samen met mijn familie vertrok ik zo’n twee weken geleden naar Napels, aan de Italiaanse kust”, vertelt Sander. “De vakantie hadden we tijdens de coronacrisis geboekt. Veel mensen zullen ongetwijfeld zeggen dat het niet verstandig is, maar het was een weloverwogen besluit. Tuurlijk was het lastig, daar waren we zeker bewust van. We hebben zeker een risico genomen, maar hebben daar geen spijt van”. Sander en zijn familie vertrokken met het vliegtuig vanaf Hamburg en vlogen vanaf daar via Zürich door naar Napels. Zowel op het vliegveld als in het vliegtuig werden zij geconfronteerd met het coronavirus. “In het vliegtuig moesten we een mondkapje op en daar werd goed op gelet”, vertelt Sander. “Het vliegtuig zat, ondanks alles, toch ook behoorlijk vol. Bij aankomst in Italië werd bovendien onze lichaamstemperatuur gemeten, om te kijken of we geen verhoging of koorts hadden”.

In Italië heeft Sander kunnen genieten van een heerlijke vakantie, maar toch was het anders dan normaal. Hij vertelt: “In Italië moet je in alle openbare plekken en –vervoersmiddelen een mondkapje dragen. Helaas werd hier door jongeren vaak weinig gehoor aan gegeven en deden ze dit niet of niet goed. Het niet juist dragen van het mondkapje is mij heel vaak opgevallen”. Sander zelf probeerde de coronamaatregelen uiteraard zo goed mogelijk na te leven. Afstand houden is daar één van. “Maar dat is in een stad zoals Napels toch erg lastig. Het zijn drukke straten, waardoor je al gauw binnen die anderhalve meter-zone komt”. Ook het bezoeken van horecagelegenheden in Napels ging anders dan normaal. Sander: “Bij binnenkomst in restaurants werd je lichaamstemperatuur gemeten en moest je met een mondkapje naar je tafel lopen. De serveerders droegen eveneens een mondkapje om verspreiding van het virus te voorkomen”.

Afgelopen weekend vertrok Sander vanuit Napels weer terug naar Nederland en ook daar maakte de inwoner van Zuidlaren iets mee wat hij nog nooit eerder had meegemaakt. “Ik werd volledig gedesinfecteerd door een douche van desinfectiemiddel”, lacht hij. “Er waren toen in ieder geval geen twijfels meer over of ik ‘schoon’ in Nederland aan zou komen”.  Ondanks bovengenoemde maatregelen heeft de inwoner van Zuidlaren een prachtige vakantie gehad. “Het was echt super. Er waren weinig toeristen en het echte Italiaanse gevoel is heerlijk. In Napels zelf konden we vrijwel alles doen. Er waren geen gelegenheden gesloten, er werd enkel gewezen op het mondkapje. Ik ben ervan overtuigd dat we een risico hebben genomen, maar we probeerden ons zo goed mogelijk aan de regels te houden. Naar mijn idee is dat prima gelukt”, besluit Sander.

UIT DE KRANT

Lees ook