“Praten met meel in de mond is niet voor mij weggelegd”

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

Casper Kloos stopt als fractievoorzitter Leefbaar Tynaarlo, Jurryt Vellinga volgt hem op


REGIO – Casper Kloos legt per 1 mei het fractievoorzitterschap van Leefbaar Tynaarlo neer. Jurryt Vellinga is door de fractie van de politieke partij unaniem gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Of hij ook lijsttrekker wordt bij de verkiezingen in 2022 hangt nog van de leden af, maar ook dat lijkt er van te komen. We spreken beide heren in de tuin van Kloos over de koers die Leefbaar Tynaarlo gaat varen, het verschil tussen Kloos en Vellinga en de nieuwe rol van de bijna voormalig fractievoorzitter.


Kloos. Wie de naam niet kent, heeft de politiek in de regio de afgelopen decennia niet gevolgd. Al zevenentwintig jaar is hij een markant figuur binnen de gemeentelijke politiek, die niet schroomt er met gestrekt been in te gaan. Hij staat aan de wieg van de politieke partij Leefbaar Tynaarlo en geniet van zijn plek in de oppositie: “Tegen de gevestigde orde aan schoppen. Daar houd ik van.” Maar liefst een kwart eeuw zit hij op zijn plek: “In deze glasbak was een harde hand nodig. Het rommelde maar wat aan.” Hij geeft aan dat de basis voor het succes van Leefbaar Tynaarlo, die bij de laatste verkiezingen het grootste aantal stemmen kreeg van alle partijen, in 2002 is gelegd. Vier jaar na de gemeentelijke herindeling waarin de gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren zijn samengevoegd tot de gemeente Tynaarlo.


“We hadden twee zetels in de gemeenteraad van Vries, waar er na de gemeentelijke herindeling één van overbleef in de raad van Tynaarlo. Niemand kende Kloos toen natuurlijk. In 2002 zijn we gegroeid van één naar vier zetels waarna we vier tropenjaren tegemoet gingen”, legt Kloos uit. Met die tropenjaren bedoelt hij vier jaren handenwrijvend tegen de coalitie ingaan. “Er ontstond een bepaalde angst voor mij, waarna er een cordon sanitaire werd uitgeroepen. Men wilde niet met ons samenwerken”, vertelt Kloos en dat is volgens de Vriezenaar een verkeerde keuze van de gevestigde orde geweest: “Toen ben ik iedere keer de strijd aangegaan.” Inmiddels zit Leefbaar twee jaar in de coalitie en dat is een positie waar Kloos maar lastig aan kan wennen: “Ik kan niet met meel in de mond praten, dat wil ik ook niet. Dat heeft zeker meegespeeld in het maken van deze beslissing.” Kloos blijft wel actief als raadslid: “Ik blijf als raadslid natuurlijk helpen waar ik kan en zal Jurryt met mijn ervaring ook zeker ondersteunen, daarnaast wil ik me meer richten op sociale zaken, woningbouw en zorg.”


De 43-jarige Jurryt Vellinga komt in 2009 vanuit Friesland in Vries wonen en zit sinds 2014 voor Leefbaar Tynaarlo in de gemeenteraad. Hij staat bekend als een politiek talent, die zijn verhaal altijd weloverwogen en goed weet te verwoorden. “Ik ben wel minder een straatvechter dan Casper. Daarentegen probeer ik mensen te verbinden. Ik kan goed handelen dat andere mensen anders denken, dus dat kan ik eenvoudiger accepteren”, laat Vellinga weten. Bovendien neemt de jongeling geen oud zeer met zich mee. Iets waar de gemeenteraad in het verleden eindeloos over kon bakkeleien.


Kloos liet het drie weken geleden al een beetje laten doorschemeren in onze rubriek ‘de Man met de Hamer’. Daarin vertelde hij al dat hij eraan zat te denken om een stapje terug te doen. Na al die jaren oppositie en twee jaren coalitie, kent Kloos de klappen van de zweep. In zijn periode als fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo heeft hij de gemeentelijke herindeling, de sores van een verziekt ambtelijk apparaat en de wederopstanding van de gemeente Tynaarlo meegemaakt en dus weet hij de situatie waarin de gemeente zich nu bevindt als geen ander te beoordelen: “Ik denk dat we het nu heel goed voor elkaar hebben. Er is rust in de tent en dat is belangrijk.” Vellinga wil de koers van Kloos voortzetten en wil met name inzetten op politiek vanuit de mens in plaats van bestuurspolitiek: “We luisteren echt naar de mensen. De problemen die leven onder de bevolking willen we vertalen naar de raad.”


Mocht Vellinga ook tot lijsttrekker van de partij gekozen worden, dan zou dat het moment voor hem worden om zich te profileren. Vellinga hier zelf over: “Het hoort er natuurlijk een beetje bij hè, maar ik vind het ook leuk.” Kloos heeft aangegeven met deze stap ook van het lijsttrekkerschap af te zien: “Ik zal de concurrentiestrijd niet met Jurryt aan willen gaan. We zijn met een verjongingsslag bezig en dan is het goed als hij ook een keer met de kop tegen de muur aanloopt. Daar leert hij van. Hij moet de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Ook als lijsttrekker in verkiezingstijd.” Na de aanstelling van Henk Middendorp als fractievoorzitter van CDA pakt jong bloed nu dus ook bij Leefbaar Tynaarlo de regie. En als het aan dat jonge bloed ligt, dan wordt zijn partij in 2022 weer de grootste en het liefst met een aantal extra zetels. Daarbij blijven de deuren van de nieuwe en oude fractievoorzitter geopend voor een kopje koffie en een babbeltje. “De afstand tussen de raad en de burgers moeten we zo klein mogelijk houden.” Daar zijn beide heren het over eens.

UIT DE KRANT

Lees ook