Triatleet Martin Veenhuizen in actie voor kinderen op de Filipijnen

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

TYNAARLO – Martin Veenhuizen uit Tynaarlo gaat de vuilnisbelt op om kinderen van de vuilnisbelt te redden. Het is het zevende jaar op rij dat de ondernemer zich inzet voor de Muskathlon. Als sportleider wordt hij naar landen gestuurd waar de nood het hoogst is en dit jaar is dat de Filipijnen geworden: “Kinderen moeten daar voor €1,65 op een vuilnisbelt overleven en dan nog maar zien dat ze geen infecties oplopen. Het is echt een onverantwoorde situatie daar en ik hoop met deze actie hen fysiek, mentaal en financieel een boost te geven en dat stukje kracht te bieden die ze nodig hebben.”


Op Bevrijdingsdag stapt Veenhuizen op de fiets voor vrijheid. Zijn doel is om kinderen in de Filipijnen te bevrijden van armoede. Maar liefst honderd keer zal hij de vuilnisbelt Col du Vam bij Wijster op gaan, afwisselend fietsend en hardlopend. Dit als symbolische vergelijking met de vuilnisbelt in de Filipijnen, waar Veenhuizen in januari op bezoek was, en waar dag in dag uit honderden kinderen voor een armoedig laag inkomen werken. “Ik zal mijn hart, ziel en zaligheid in de strijd gooien tegen armoede”, vertelt Veenhuizen. Dat heeft hij twee jaar in Oeganda gedaan, twee jaar in Ethiopië en twee jaar in Griekenland. Dit jaar de Filipijnen en Brazilië staat voor volgend jaar op de planning: “Het zit gewoon in mijn aderen. Ik ben een sportman in hart en nieren en wil mensen graag in beweging brengen. Ik denk dat het mijn talent is om liefde te geven via sport en de kracht en energie die daarbij komt kijken over te brengen.”


In oktober vliegt Veenhuizen met een groep barmhartige sportievelingen naar de Filipijnen om ter plekke de Muskathlon uit te voeren. De Muskathlon is een triatlon die samenhangt met een project om een kind te sponsoren en hiermee een nieuwe toekomst te bieden. De Muskathlon deelnemers beklimmen dan zelf de vuilnisbelt in de Filipijnen en ontmoeten hun sponsorkindje. Veenhuizen hoopt met zijn Bevrijdingsdagactie anderen aan te sporen om mee te fietsen en lopen op zaterdag 6 juni (volgens RIVM richtlijnen). Dan gaat hij nogmaals de Col du Vam op, ditmaal hopelijk met een grote groep fanatiekelingen die gesponsord enkele of meerdere malen de vuilnisbelt op willen voor het goede doel.


“Ik zou graag pijn lijden, omdat ik weet dat zij dat elke dag voelen. Geestelijke armoede kennen ze daar niet, lichamelijke wel. Ze houden vertrouwen in de wereld terwijl ze niets hebben, dat kunnen wij ons hier niet eens voorstellen. Als Nederlanders eraan denken, beginnen ze vaak al te zeuren. Maar deze kinderen houden vertrouwen in het geloof en in hun familie. Daar kunnen wij zoveel van leren. Ik heb door mijn reizen voor de Muskathlon, die ik overigens zelf bekostig, echt geleerd alles wat we hier hebben veel meer te waarderen”, verklaart Veenhuizen tot slot.


Mocht men mee willen fietsen of lopen op 6 juni of de kinderen in de Filipijnen steunen door Martins tocht te sponsoren of direct een kind te sponsoren? Neem dan contact op via www.mv-moves.nl/contact. De totale opbrengst zal beschikbaar gesteld worden aan Compassion. Steun Martin via: www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/1697/martin-veenhuizen.html.

UIT DE KRANT

Lees ook