Hondenvermissingsnetwerk ingezet om coronahulp te bieden in gemeente Tynaarlo

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“We willen vooral een beetje positiviteit brengen in deze moeilijke tijd”


REGIO – Er is een nieuwe groep in het leven geroepen om ouderen en die hulpbehoevend zijn en te voorzien van coronahulp: ‘THON’, Team Hulp Ouderen (en hulpbehoevenden) Nederland. Het idee? Stuur een appje, berichtje op Facebook of bel één van de beschikbare nummers en ontvang coronahulp van één van de vele vrijwilligers. Er wordt gebruikgemaakt van een groot netwerk met duizenden vrijwilligers door heel Nederland. De Facebookgroep die eraan gekoppeld is, heeft binnen afzienbare tijd al 500 leden waar de initiatiefnemers eerst op een dertigtal hadden gerekend: “Het is ontzettend hard gegaan. Op onze Facebookpagina plaatsen mensen ontzettend veel mooie, positieve tips om door de quarantainetijd te komen”, vertelt Renske Wemer. Eén van de drijvende krachten achter het initiatief.


Oprichters van het nieuwe team zijn Plony van der Maat, Lydia Hiddingh, Tessa Negenman en Renske Wemer. We spreken de laatste dus, die opgegroeid is in Zuidlaren. Ze legt het ontstaan uit: “We zijn allemaal erg betrokken bij Team Hondenopsporing Nederland (THON) die zich inzet voor vermiste honden. Met het bereik van ons netwerk, proberen we vermiste honden in Nederland met hun eigenaren te herenigen. De zoekteams van THON zijn per provincie verdeeld in een appgroep en hebben een heel groot bereik binnen Nederland. Vorige week kwamen we met het idee dat het best handig zou zijn om ons bestaande netwerk in te zetten gedurende de coronacrisis. Tijdens deze crisis komen mensen, net als met een hondenvermissing, met hulpvragen. Als die bij ons neergelegd worden, is de kans groot dat men snel geholpen is. We zetten hulpvragen in dit geval in ons netwerk uit en zo hebben we in de provincie Drenthe al twintig personen kunnen helpen.”


Aan de appgroep hebben de initiatiefnemers een Facebookgroep gekoppeld genaamd ‘Stay Home & Stay Positive’. De bedoeling van deze groep is dat leden elkaar op een positieve manier inspiratie geven om zich daarmee door de quarantainetijd te slaan. “Het blijkt dat veel mensen hier baat bij hebben, want er zijn al buitengewoon veel leuke ideeën en filmpjes geplaatst”, vertelt Wemer. Sinds 18 maart is de Facebookgroep beschikbaar en inmiddels heeft het dus al meer dan vijfhonderd leden. “We willen mensen hiermee even uit de nare situatie halen door juist met een positieve insteek elkaar te benaderen”, laat ze weten. Op de Facebookpagina is tevens een poster te vinden waarop alle informatie over THON te lezen is. Deze poster is tevens verspreid in verzorgingstehuizen en bejaardenflats in de hele gemeente Tynaarlo.


Buurtpreventie Zuidlaren is door het idee van THON geïnspireerd. In overleg met THON heeft Buurtpreventie Zuidlaren voor het dorp Zuidlaren een aparte groep aangemaakt. Zuidlaarders met hulpvragen rondom corona kunnen dus terecht in deze groepsapp. THON staat daar ter ondersteuning en versteviging achter. Mensen met hulpvragen uit Tynaarlo, Vries, Eelde en andere kernen in de gemeente Tynaarlo kunnen gewoon terecht bij THON. Op de poster van THON zijn de telefoonnummers te vinden die men moet bellen om de hulpvraag te stellen. Dat kan voor het doen van een boodschapje, het uitlaten van de hond en nog veel meer hulpvragen zijn. Zo wordt er op de foto een volle boodschappentas afgeleverd bij een adres in Eelde. Safety first: de boodschappen worden bij de deur gezet, dan worden er drie stappen achteruit gedaan voordat de deur open gaat, daarop wordt er een envelop met het benodigde geld neergelegd en die wordt pas opgeraapt als de deur dicht is. Normaliter gaan vrijwilligers namens THON alleen op pad, maar in dit geval hielp de zoon van de vrijwilligster mee. Hij heeft tevens de foto gemaakt. Het ‘Noaberschap’ viert dus ook in de gemeente Tynaarlo hoogtij gedurende de coronacrisis. Wemer is blij dat de actie aanslaat: “Ik help mijn hele leven al mensen en ik ben blij dat we met ons netwerk iets voor een hulpbehoevende kunnen betekenen.” De reacties van de geholpen mensen zijn lovend. De mooiste: “Crisistijden brengt bij sommige de mooiste eigenschappen naar boven en jullie brengen dat tot uiting.” En zo is het.

UIT DE KRANT

Lees ook