Wendy Wagenaar start met Doneercadeau voor immuuntherapie tegen kanker

||
|| Foto: ||
algemeen de krant van tynaarlo

EELDERWOLDE – Wendy Wagenaar uit Eelderwolde is druk bezig. Bezig met genezen. Ze heeft namelijk al enkele jaren te maken met kanker. De eerste diagnose kwam in augustus 2016: borstkanker. Drie weken later bleek ze ook eierstokkanker te hebben. Twee soorten kanker, los van elkaar. Dit komt in de statistieken bijna niet voor. Diezelfde statistieken geven aan dat ze niet beter gaat worden, aangezien die laatste kanker terug is gekomen. Inmiddels is Wendy een actie gestart om behandelingen voor haar ziekte te kunnen bekostigen: het Doneercadeau. “Middels deze actie wil ik geld inzamelen voor het vervolg van immuuntherapie en gelijk iets terugdoen voor de mensen die met het doneren kansen voor mij mogelijk maken”, aldus Wendy.

“Ik wil graag wat terug doen voor iedereen die mij steunt”Wendy wil de statistieken al snel laten voor wat het is. “Niemand kan in de toekomst kijken”, vertelt de inwoonster van Eelderwolde. “Statistieken gaan over een grote groep mensen. Ik ben wetenschappelijk opgeleid, dus ik weet hoe het werkt met statistieken. Echter besef ik me ook dat als ik een kans wil hebben, ik moet geloven in de mogelijkheden. Hiervoor moet ik juist niet koersvaren op de statistieken. Ik moet het bij mezelf houden, als individu, met de juiste mindset.” Sinds de eierstokkanker in het voorjaar van 2018 terug is gekomen, zoekt Wendy naar deze mogelijkheden. Vorig jaar zomer, rond dezelfde periode als nu, doet ze een crowdfunding. En met succes. Binnen vier dagen behaalt ze haar doel en vertrekt ze naar Duitsland om haar goed uitgezochte mogelijkheden te benutten.

In Duitsland volgde Wendy daar een immuuntherapie. Een dendritische celtherapie. “Een hoop moeilijke woorden”, lacht Wendy. “Zoals ik het aan mijn drie kinderen uitleg: een legertje extra goede cellen die de foute cellen opruimen.” Eind oktober 2018 is de inwoonster van Eelderwolde klaar met de immuuntherapie. Het advies is vervolgens om een vervolg in te zetten, maar daar heeft Wendy in de crowdfunding geen rekening mee gehouden. “Ik heb niet de financiën om daarmee door te gaan”, gaat Wendy verder. “De kanker is nog steeds niet volledig opgeruimd, dus ik blijf zoeken naar alternatieven die goedkoper zijn of minder uitgebreid. Ondertussen houd ik ook een website bij over het grenzeloos willen genezen. Hierbij wil ik laten zien dat je altijd opzoek moet gaan naar mogelijkheden. Er is meer dan we denken. Niet alleen in de aangeboden behandelingen, maar ook in de mindset. In het proberen de angstknop uit te zetten en te denken in een mogelijkheid.”

Natuurlijk verliest ook Wendy wel eens de hoop om beter te worden. “Op dat moment slaat de angst echt toe”, vertelt ze. “Zoals in februari van dit jaar, waarbij er toch weer tumoren groeiden. De chemo, die ik tot dan toe achter de hand had gehouden, zette ik in.” Het advies voor Wendy was om zes kuren te gaan doen en het uitzonderlijke gebeurde. “Binnen twee kuren was er sprake van een opmerkelijke afname van alle plekken”, gaat de inwoonster van Eelderwolde verder. “Door de afname was mijn tumor marker binnen de normaalwaarde. In overleg met het ziekenhuis besloot ik in maart alweer te stoppen met de chemo.” Van lotgenoten kreeg Wendy de vraag waarom ze alweer mocht stoppen en wat ze allemaal deed. Natuurlijk wil ze zelf ook weten wat de uitzonderlijke afname heeft bewerkstelligd. Wendy gaat verder: “Was het de chemo? Waren het de extra dendritische cellen in mijn lijf? Was het de voeding of de supplementen? Of was het de oncothermie die ik volgde?”


Uiteindelijk gelooft Wendy in een combinatie van alle bovengenoemde dingen. “Het is niet altijd het een of het ander”, legt ze uit. “Ik geloof inmiddels steeds meer in een complementaire behandeling. Daarnaast geloof ik ook steeds meer in de rol van het immuunsysteem en dat je dit systeem supersterk moet maken. Zeker als je kanker hebt of hebt gehad.” Door haar chemo heeft dit immuunsysteem weer een klap gehad, wat ook is te zien in haar bloedwaarden. Maar heeft ze nu nog een actieve kanker? “Een scan in september moet weer een update geven”, laat Wendy weten. “Eén ding weet ik inmiddels wel. Mijn lijf en immuunsysteem moeten in topconditie komen en blijven. Daarom wil ik door. Door met het advies om immuuntherapie te vervolgen.”

Inmiddels heeft Wendy een nieuw plan, waarmee ze allang loopt. “Ik wil heel graag iets terug doen voor de mensen die mij steunen”, vertelt ze. “Ik wil iets geven. Een soort herinnering van de donatie. Bij de crowdfundingsactie heb ik als het ware om geld gevraagd, maar dat wil ik niet meer. Ik wil iets teruggeven.” Lange tijd had Wendy niet genoeg energie om na te denken over hoe ze dit het beste kon doen. In het weekend dat Maarten van der Weijden de Elfstedentocht fenomenaal zwemt, bedenkt ze het. “Maarten heeft het vorig jaar niet gehaald, maar durft toch opnieuw de uitdaging aan te gaan en iedereen levert een bijdrage”, legt Wendy uit. “En ook ik durf de uitdaging opnieuw aan te gaan, besloot ik toen. Niet met alleen maar vragen, maar ook met een bijdrage leveren. Zwemmen als Maarten gaat me niet lukken, maar iets maken daarentegen wel. Ik besloot toen om armbandjes als Doneercadeau te gaan ontwerpen.” 

In de eerste week van juli begint Wendy met het Doneercadeau en in die week worden er tachtig donaties gedaan. Haar streefdoel is om in september opnieuw naar Duitsland te kunnen gaan, voor de behandelingen voor haar immuunsysteem. “Iedereen helpt een handje mee met het project”, vertelt Wendy. “Zo ontwerpt Marlies uit Groningen van #ikplukgeluk een heel mooi gedicht, die samen met de armbandjes naar de donateurs wordt opgestuurd. Josefienz in Paterswolde biedt aan de armbandjes in te winkel te leggen, zodat mensen ze daar ook kunnen halen.” Het gaat Wendy niet alleen om de donatie. Natuurlijk heeft ze dat ook nodig, want het sterkt haar dat mensen steeds meer geloof hebben in haar genezing. “Het gaat me erom dat dingen mogelijk zijn”, gaat Wendy verder. “Dingen hoeven niet eerst altijd bewezen te worden, voordat het mensenlevens kan redden. Niet alles hoeft eerst wetenschappelijk onderbouwd te worden, voordat je het mag proberen. Zo lang je maar geen gekke en gevaarlijke dingen doet.”

Wendy hoopt met haar Doneeractie dat mensen begrijpen dat ze niet een armbandenwinkel is begonnen. “Ik hoop ook dat onbekenden, naast die vele bekenden, mij willen steunen. Dat ze door doneren er zelf ook iets tastbaars aan overhouden. Voor zichzelf, maar ook voor mij”, aldus Wendy. Via de website https://www.grenzeloosgenezen.nl/doneercadeau/ komt men terecht bij de doneercadeaus. Tevens is op deze pagina het achtergrondverhaal en de behandelingen die Wendy heeft gedaan te lezen. Bovendien zijn de doneercadeaus dus ook te vinden bij Josefienz in Paterswolde. Mensen die Wendy willen steunen, hoeven dit niet persé via het Doneercadeau te doen. Ook een donatie zonder cadeau is van harte welkom.

||

UIT DE KRANT

Lees ook