In aanloop naar het Bloemencorso

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Corsowijk West-End is altijd opzoek naar uitdaging” 


EELDE - Op 31 augustus en 1 september vindt het jaarlijkse Bloemencorso in Eelde plaats. De komende weken kijkt de Krant van Tynaarlo, met de deelnemende wijken, vooruit op het Bloemencorso. Maar liefst veertien wijken zijn druk bezig met het bouwen van hun wagens voor de optocht. Deze week staat de wijk West-End centraal. Een wijk die al jarenlang meedoet om de prijzen. “Afgelopen jaar behaalden we de tweede prijs (1A)”, vertelt voorzitter Marcel Wietzes. “In het jaar daarvoor waren we eerste geworden.” Dit jaar hoopt de wijk opnieuw een gooi naar de eerste prijs te gaan doen met het ontwerp Avatar.

Zelf is Wietzes al jarenlang betrokken bij corsowijk West-End. “Ik ben begonnen toen ik zo’n acht jaar oud was”, vertelt de voorzitter. “Ik zat naast onze opbouwplek op de basisschool en woonde ook in de buurt. Op die manier kwam ik in aanraking met het corso. Op dit moment ben ik zelfs al zestien jaar voorzitter.” In het begin van zijn tijd bij West-End mocht Wietzes nog niet veel dingen doen, maar op een gegeven moment rolde hij er wat makkelijker in. “We kregen een nieuw bestuur en die gaf de jeugd een kans”, vertelt Wietzes. “In die tijd was het trouwens ‘alle hens aan dek’ voor onze wijk. Het oude bestuur gaf aan te stoppen en we hadden nog geen nieuw bestuur. Gelukkig hebben een aantal leden toen de koppen bij elkaar gestoken en besloten zij het nieuwe bestuur te vormen.”

Inmiddels is West-End uitgegroeid tot een stabiele wijk, die elk jaar een prachtige, grote wagen maakt. “Onze wijk bestaat uit een vaste kern van zo’n vijftien leden”, legt Wietzes uit. “In de laatste weken wordt dit aantal opgevoerd tot maar liefst honderd werkers. Iedereen helpt dan mee om ervoor te zorgen dat de wagen er geweldig uit komt te zien.” En dat laatste lukt de wijk de laatste jaren maar al te goed. Vorig jaar nog gooide de wijk hoge ogen met de wagen ‘Mysteryland’. “We hadden een prachtige wagen gemaakt, waar vooral binnenin veel te zien was”, gaat Wietzes verder. “Van de buitenkant was er niet veel te zien,  maar dat gaf juist een mooi mysterie aan de wagen.” In 2017 behaalde West-End voor het laatst de allerhoogste prijs. “Toen maakten we de wagen De Droom”,  gaat Wietzes verder. “De wagen had eigenlijk geen betekenis. Op de wagen stonden vier elementen, waarin je van nacht naar dag gaat. Binnenin waren de dromen te vinden, zoals bijvoorbeeld het gevoel dat je in een zwart gat valt. De wagen viel bij de jury ontzettend goed in de smaak”. Naast de eerste prijs in 2017, behaalde West-End ook in 2015 (Steampunk) en 2013 (Carnaval in Venetië) het hoogste podium. Daarnaast pakte de wijk ook negen jaar op rij de publieksprijs.

Dit jaar hoopt West-End opnieuw mee te doen om de prijzen met het ontwerp Avatar. Een wagen die anders is dan andere wijken. “Dat is denk ik ook wel onze kracht”, vertelt Wietzes. “Wij maken vaak bijzondere wagens en zijn opzoek naar uitdaging. Daarnaast zijn wij altijd bezig met vernieuwingen. Dat is toch wel uniek bij het Bloemencorso Eelde.” Op de wagen Avatar geeft West-End verschillende figuren weer. Zo zijn uiteraard de blauwe wezens zichtbaar, maar ook besteedt de wijk aandacht aan zwevende rotsen, draken en planten. “De wagen is deels gebaseerd op de film Avatar, maar daarnaast gebruiken we ook veel fantasie”, gaat de voorzitter verder. “Zo krijgt de natuur ook een prominente plek op de wagen. Bovendien is bij dit ontwerp veel mogelijk qua kleur, iets waar de jury ook vaak op let. We zijn er dan ook ontzettend blij mee. Er zijn zoveel mogelijkheden met dit ontwerp.”

De goede resultaten van de wijk zijn ook terug te vinden in de onderlinge sfeer bij West-End. “Het is heel leuk om dit met elkaar te doen”, laat Wietzes weten. “Als wijk begin je met een schets en daar maak je vervolgens een complete corsowagen van. Dat is toch prachtig? Mensen hebben er echt plezier van en genieten ervan om hier met elkaar mee bezig te zijn. Het is ontzettend gezellig.” West-End is dan wel gewend aan een prijs, toch is dat geen vanzelfsprekendheid en bovendien ook niet het belangrijkste voor Wietzes. “Een goede prijs is mooi meegenomen, maar dat we een mooi corso hebben met z’n allen is veel belangrijker. We proberen elkaar enthousiast te houden en hopen dat we met z’n allen kunnen zeggen dat we een geweldig jaar hebben gehad. Plezier en lol hebben staat voorop”, besluit Wietzes.

UIT DE KRANT