In the sportlight: Tienkamp Zuidlaren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

ZUIDLAREN – Op vrijdag 21 juni is het groot feest in Zuidlaren. Deze dag vindt vanaf 19.00 uur de Tienkamp plaats in het dorp. De organisatie ligt in handen van Stichting Tienkamp Zuidlaren. Het belooft een felbegeerde strijd te worden. Maar wel een sportieve strijd. “De Tienkamp is een sportief evenement met een knipoog”, vertelt Ribca Hulst van de organisatie. “Het plezier staat bij de Tienkamp absoluut voorop. Tuurlijk wil iedereen het zo goed mogelijk doen, maar het gaat om het plezier dat we met elkaar beleven”.

Dit jaar wordt de Tienkamp voor de twaalfde keer georganiseerd. Zoals de naam al zegt bestaat de Tienkamp uit tien onderdelen. “Wat deze onderdelen precies zijn, kan ik nog niet vertellen”, legt Hulst uit. “De teams weten het nog niet en krijgen het pas op de dag zelf te horen. Het thema van de Tienkamp is in ieder geval ‘Camping Life’. De onderdelen hebben hier dus ook betrekking op. Wij hopen ook dat de teams in campingsferen naar de Tienkamp komen, want het team dat op de meest originele wijze aandacht aan dit thema besteedt, wint een leuke prijs.” Naast de tien onderdelen is er ook een elfde spel, dat als collectief gedaan moet worden. “Dit spel is pas aan het einde van de avond”, gaat Hulst verder. “Hierbij speelt de samenwerking een belangrijke rol. En die samenwerking is wat we als organisatie zo belangrijk vinden. De Tienkamp moet namelijk een verbindende rol spelen in het dorp. De voorgaande edities is dat ook zeker gelukt”.

Bij de Tienkamp van aanstaande vrijdag staan er twintig teams van 4-6 personen aan de start. De teams zijn met name vriendengroepen en bedrijven, maar ook gezinnen en familieleden verschijnen aan de start. “De twintig teams gaan stuk voor stuk bij de verschillende onderdelen langs”, vertelt Hulst. “Om exact 19.00 uur beginnen de teams aan de eerste spellen. De teams krijgen punten per onderdeel en het team met de meeste punten wint logischerwijs de Tienkamp.” De grote prijs waar al tien jaar lang fel om gestreden wordt is de inmiddels legendarische Wisselkei. Een wisselbeker, maar dan op z’n ‘Zuidlarens’. Naast de Tienkamp is er ook voor andere bezoekers genoeg te beleven in Zuidlaren. “Er is een hapjeskar, veel muziek en er zijn de nodige theatrale acts in het dorp”, laat Hulst weten. “Daarnaast is er ook een schminkkar, waarbij de kinderen de hele avond geschminkt kunnen worden. Bovendien is er voor het publiek een letterspel, waarbij eveneens mooie prijzen te winnen zijn. Het is dus een heel breed evenement, voor jong en oud. Iedereen is welkom. We doen lekker gek met z’n allen.”

Sinds dit jaar ligt de organisatie voor het eerst in handen van Stichting Tienkamp Zuidlaren. Bij voorgaande edities werd er door de horecaondernemers van Café de Vliegh, Eetcafé Cosineros en De Gouden Leeuw veel energie in de organisatie gestoken. “Eigenlijk zijn deze horecaondernemers nog steeds de organisatoren”, vertelt Hulst. “Echter hebben wij samen de Stichting Tienkamp Zuidlaren opgericht. Voor de deelnemers en het publiek zullen er weinig veranderingen merkbaar zijn. De voorbereidingen worden nog steeds getroffen door een groep enthousiaste vrijwilligers.” De vele vrijwilligers zorgen er elk jaar weer voor dat het evenement zeer succesvol is. “We hebben al jarenlang zo’n veertig dorpelingen die vrijwillig meehelpen bij de organisatie van de Tienkamp”, gaat Hulst verder. “Dat is prachtig om te zien. Daarnaast wordt het evenement ook ondersteund door vele ondernemers in Zuidlaren en omgeving. Ook deze sponsoren dragen bij aan het goede verloop van de Tienkamp.”

Het belooft aanstaande vrijdag een groot feest te worden in Zuidlaren. De eerste activiteiten starten om 19.00 uur en tegen 21.30 uur zullen de laatste spellen worden afgerond. “Na de laatste spelonderdelen gaat de jury in beraad”, vertelt Hulst. “De punten worden per team geteld en hierna vindt de prijsuitreiking plaats bij De Gouden Leeuw. Aan het eind van de avond weten we welk team er met de Wisselkei naar huis gaat. Wij kijken uit naar een prachtig evenement.”

Tienkamp Zuidlaren, een sportief evenement met een knipoog
Wat: Tienkamp Zuidlaren
Wie: Stichting Tienkamp Zuidlaren
Wanneer: vrijdag 21 juni
Waar: Zuidlaren
Website: www.tienkampzuidlaren.nl
Facebook: Tienkamp Zuidlaren
Instagram: Tienkampzuidlaren

UIT DE KRANT

Lees ook