Kleintje Cultuur – Jitske Rinsma

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Kunst houdt nooit op, je kan altijd doorgaan” 


PATERSWOLDE – Aan de Verlengde Boterdijk te Paterswolde heeft Jitske Rinsma op een mooie locatie haar atelier, waar ze wekelijks minimaal twee keer te vinden is. Met een uitzicht over prachtige weilanden zit ze midden in de natuur, daar waar ze ook het liefst zijn wilt. “Ik kan hier als het ware onderduiken”, lacht Rinsma. “Ik ben heel graag in de natuur. Als kunstenares maak ik ook vooral kunstwerken van dieren, en dan vooral van dode dieren. Ik probeer me voor te stellen hoe het voor de beesten na de dood is. Ik creëer als het ware een paradijsbeeld voor hen”.

Rinsma is op relatief late leeftijd pas écht begonnen met kunst. “Ik was vijftig jaar toen ik naar de Kunstacademie ging”, legt de kunstenares uit. “Ik werkte daarvoor in het onderwijs en heb een tijdje bij KPN gewerkt. Ik was op een gegeven moment het bedrijfsleven gewend. Vroeger was ik altijd al wel geïnteresseerd in kunst, maar ik had, toen ik begon met werken, geen tijd om hiermee bezig te zijn. Echter veranderde dat rond mijn vijftigste.” Rinsma kwam er toen achter dat ze echt wat met kunst wilde gaan doen. Ze had, ook tijdens haar werkjaren, al vele cursussen op het gebied van kunst gevolgd en na de zoveelste cursus wist ze het zeker: ze wilde naar de Kunstacademie. Tijdens Rinsma haar studie aan de Kunstacademie, die in Utrecht was, werkte ze als kunstenares in haar eigen atelier. “Elke zaterdag reisde ik af naar Utrecht”, vertelt Rinsma. “Het was een deeltijd studie. Ik vond het altijd erg spannend om beelden te maken, maar vond het wel ontzettend leuk.”

Zo’n tien jaar geleden is Rinsma afgestudeerd van de Kunstacademie en ze heeft nu zo’n acht jaar haar eigen atelier in Paterswolde. “Het bevalt hier hartstikke goed”, legt Rinsma uit. “Het is heerlijk om je eigen plekje te hebben. Mijn man bood aan om een atelier te maken in onze tuin, maar ik vind het fijn om af en toe ook lekker alleen te zijn”. In haar atelier maakt Rinsma vele, verschillende soorten kunstwerken. Veelal gebaseerd op werkelijke natuurbeelden. “Ik maak vooral kunstwerken van dode beesten”, vertelt Rinsma. “De laatste jaren is dat vooral borduurwerk. Ik vind dan bijvoorbeeld een dood beest op straat en neem deze mee naar mijn atelier. Hier maak ik vervolgens tekeningen van, zodat ik weet hoe ik het precies wil laten zien. Vervolgens begin ik met het borduren.” Het borduren doet Rinsma op doorzichtige doeken, die uiteindelijk voor het raam komen te hangen. Rinsma: “Ik wil eigenlijk een beeld creëren van de Eeuwige Jachtvelden. Als dieren dood gaan, waar gaan ze dan heen? Ik vind het interessant om daarover na te denken. Ik creëer een Paradijs voor hen, zodat ze kunnen zweven in een nieuwe wereld. Door de doeken voor het raam te hangen, krijg je transparantie en lijkt het alsof de dieren zweven.”

Rinsma heeft in de vijftien jaar dat ze kunstenares is al vele kunstwerken gemaakt. “Maar mijn mooiste kunstwerk moet nog komen”, vertelt Rinsma. “Ik ben op dit moment bezig met een grote, oranje eekhoorn. Daar zit ook nog wel een bijzonder verhaal bij. Ik vond de dode eekhoorn op straat en zag dat het beeste jonkies had. Ik wist dus dat er ergens in het bos kleine eekhoorntjes zijn die geen moeder meer hebben. Dat raakt mij dan zo”. Het schilderen van de dieren heeft een speciale betekenis voor Rinsma. “Ik heb altijd een bepaalde emotie bij de kunstwerken”, gaat Rinsma verder. “Ik zoek ook altijd naar die emotie of gedachte in mijn hoofd. Zodra ik die heb gevonden, kan ik beginnen aan mijn kunstwerk.”

Veel van Rinsma haar werken hingen afgelopen weken in Lemferdinge te Paterswolde, waar ze tentoongesteld werden. “Eén groot doek en een aantal andere kunstwerken van mij waren daar te bewonderen”, vertelt Rinsma. “Ik vind het heel gaaf dat mensen mijn werken kunnen bekijken. Als kunstenares maak je de kunstwerken eigenlijk voor jezelf, maar je wilt het natuurlijk ook laten zien aan de wereld.” In de toekomst wil Rinsma vooral nog meer grote doeken gaan maken. Wat precies, daar is ze nog niet over uit. Rinsma: “Ik wil nog zoveel doen, ik zie wel waar ik in terechtkom. Het leuke van kunst vind ik wel dat het nooit ophoud. Je kunt zolang doorgaan als je maar wilt.” Volgend jaar begint Rinsma aan een nieuw project voor Kunst en Cultuur in Assen. “Ik ben ook nieuwsgierig naar hoe dit gaat verlopen”, legt Rinsma uit. “Het project staat in het teken van vrijheid en de paradijswereld. Iets wat dus goed bij mijn interesses past.”

UIT DE KRANT

Lees ook