OBS De Vijverstee plaatst insectenhotel in samenwerking met buurtteam De Fledders

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

VRIES – Een cadeautje voor OBS De Vijverstee in Vries vorige week. De basisschool kreeg van Buurtteam De Fledders van Buurkracht een insectenhotel als geschenk. Het insectenhotel, die gemaakt is door een zorgboerderij in Appelscha, werd afgelopen donderdag geplaatst door betrokken ouders van kinderen van OBS De Vijverstee. Onder toeziend oog en een helpende hand van leden van het Buurtteam De Fledders werden er twee palen in de grond gezet, met het ‘hotel’ er bovenop. Het plaatsen van het insectenhotel past goed in de nieuwe visie van OBS De Vijverstee. Sinds een jaar besteedt de school namelijk meer aandacht aan duurzaamheid. Het creëert nu, met vele verschillende soorten projecten, een ‘groen’ schoolplein.

Onder barre weersomstandigheden begon donderdagochtend om 08.30 uur de plaatsing van het insectenhotel. ‘’Een aantal ouders van leerlingen van OBS De Vijverstee kwamen op school, samen met een aantal docenten en leden van het Buurtteam De Fledders’’, vertelt Guido Lek,één van de helpende ouders. ‘’Vervolgens zijn we begonnen met het plaatsen van twee grote houten palen, waar het insectenhotel op moest komen te staan.’’ Het Buurtteam De Fledders ging ondertussen bezig met het zaaien van planten naast het insectenhotel. ‘’Het insectenhotel wordt pas effectief als de omgeving van het hotel wordt ingezaaid met inheems bloemzaadmengsel’’, legt Janneke Bastiaans uit, één van de leden van het Buurtteam De Fledders. ‘’Insecten van hier willen namelijk ook planten van hier. Het heeft geen zin om bloemzaad van de andere kant van de wereld te zaaien. Dat eten de insecten hier niet’’. Het zaaigoed is ter beschikking gesteld door de gemeente Tynaarlo en Landschapsbeheer Drenthe.

‘’Het plaatsen van het insectenhotel is pas het begin van het project’’, vertelt Jan Postma, ook lid van het Buurtteam De Fledders. ‘’De kinderen gaan later het insectenhotel inrichten, zodat het hotel in gebruik genomen kan worden door de vele verschillende insecten. Het is de bedoeling dat kinderen straks materialen meenemen van huis, die geschikt zijn voor in het insectenhotel.’’ Ook Gerda Bieleveld, directrice van OBS De Vijverstee, is heel enthousiast over het insectenhotel: ‘’Het plaatsen van het insectenhotel draagt bij aan onze schoolvisie, waarin we veel aandacht besteden aan de natuur, het milieu en duurzaamheid. Het plaatsen van het insectenhotel is een win-win situatie. Kinderen leren dingen over de natuur en dragen hier ook aan bij. Op deze manier helpen ze met het creëren van ons ‘groene’ schoolplein en met de verduurzaming van de school.’’

UIT DE KRANT