VOZ wil zo snel mogelijk in gesprek met college Tynaarlo over centrumvisie

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
 

Vertrekkende supers en jakkerend vrachtverkeer baren zorgen

ZUIDLAREN – Verenigd Ondernemend Zuidlaren (VOZ) ziet het nog een maandje aan. Hebben ze dan nog steeds geen uitnodiging ontvangen van het nieuwe college van Tynaarlo, trekken ze zelf opnieuw aan de bel van het raadshuis. VOZ wil duidelijkheid over de supermarkten die mogelijk verkassen naar het terrein van de voormalige Prins Bernardhoeve. Ook wil de ondernemersclub praten over parkeervoorzieningen en het jakkerende vrachtverkeer door het dorp. Voorzitter Rinse Dijkstra en secretaris Aad Blok hebben geen benul van de koers van het nieuwe college. Ze hopen snel in gesprek te kunnen met het bestuur van Tynaarlo. “Voor je het weet is het september en is er wéér een jaar niets gebeurd.”
Het liefst had het bestuur van VOZ gezien dat er al vóór de verkiezingen een werkgroep aan de slag ging met de centrumvisie van Zuidlaren. Niet met in beton gegoten standpunten, maar de plussen en minnen op een rij. Dan had het nieuwe college in ieder geval handvatten gehad waarmee ze direct aan het werk hadden kunnen gaan. “Maar dat is helaas niet gebeurd”, vertellen  Dijkstra en Blok. Al jaren is de invulling van de Prins Bernardhoeve een discussie die de gemoederen in het brinkdorp flink bezighoudt. De ondernemersvereniging maakt zich ernstige zorgen om de leefbaarheid van Zuidlaren als twee grote supermarkten uit het centrum verdwijnen. “Dat Albert Heijn gaat, hebben we inmiddels vrede mee. De supermarkt wil uitbreiden, ook met parkeervoorzieningen en die ruimte is er niet op de huidige plek.  Maar dat mogelijk ook Jumbo zich daar gaat vestigen vinden we geen goed plan. Een ‘erfenis’ van voormalig wethouder Nina Hofstra van Tynaarlo. Zij maakte op eigen houtje afspraken met Jumbo en ook met Aldi. Iets waar ze volgens haar niet onderuit kon omdat het anders niet ‘juridisch houdbaar’ zou zijn. Grote flauwekul natuurlijk. Alsof juristen bepalen wat er met ons dorp gebeurt. Leefbaarheid moet altijd voorop staan.”
Aldi zou uit Annen vertrekken om ook te verhuizen naar de PB-hoeve. “Een doodsteek voor een dorpje als Annen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat het toekomstige aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak niet in verhouding staat tot het verzorgingsgebied van Zuidlaren. Uit datzelfde onderzoek dat is uitgevoerd door Droogh Trommelen en Partners (DTNP) is ook naar voren gekomen dat schaalvergroting van supermarkten leidt tot minder bezoeken aan winkels in het centrum. En dan hebben ze het er wel over om de PB-Hoeve met het centrum te verbinden, maar die vlieger gaat natuurlijk niet op. Er ligt een historische brink tussen. En die is beschermd. De reuring en de charme van het centrum dreigen verloren te gaan wanneer dit soort trekpleisters uit het centrum gehaald worden, valt te lezen in de conclusie van het rapport. Hoe wij het wel zien? Jumbo zou ook prima kunnen uitbreiden op de huidige centrumlocatie. Daar hebben ze zelfs al vergunning voor. En we vinden dat de gemeente vast moet houden aan het maximaal aantal vierkante meters voor supermarken.”
De ondernemersclub wil zo snel mogelijk in gesprek met de gemeente. Niet alleen om de supermarkttoestanden te bespreken maar ook om iets te doen aan het de slechte parkeervoorzieningen en het jakkerende (vracht)verkeer door het dorp. “Vrachtverkeer dat vanuit Hoogezand komt en naar Zwolle moet rijdt hier langs. Groningen is, helemaal nu de ringweg wordt aangepakt, te druk. Ook moeten we iets doen aan de parkeervoorzieningen. Die moeten worden uitgebreid. Het is een crime om hier in de weekenden je auto kwijt te raken. Zuidlaren is een uniek dorp met unieke brinken, we zijn zelfs verkozen tot groenste dorp van Europa. Dat profileren we onvoldoende. Leefbaar Tynaarlo heeft gezegd in gesprek te willen gaan met betrokken partijen. Daar zal ook de Klankbordgroep (die bestaat uit Historisch Belang, Brinkbelang, VOZ, burgers en ondernemers) deel van uit maken. We wachten het nog even af. Maar snelheid is geboden. Voor je het weet is het september en is er wéér een jaar niets gebeurd. Als het ons te lang duurt trekken we zelf aan de bel.”
 

UIT DE KRANT

Lees ook