Ernstig zieke kinderen voor één dag piloot op Groningen Airport Eelde

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
EELDE - Op zaterdag 26 mei  komt voor 50 chronisch zieke – en gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar een droom uit als zij voor één keer in hun leven een echte Hoogvlieger worden. Deze jeugdige piloten-in-de-dop zijn door Stichting Hoogvliegers uitgenodigd om die dag op Groningen Airport Eelde onder begeleiding van ervaren piloten een vlucht te maken, daarbij vergezeld door ouders/verzorgers en broertjes/zusjes.
Dankzij de inzet van het eigen ambulancevliegtuig van Stichting Hoogvliegers kunnen ook bedlegerige kinderen deze vlucht maken. Elk kind krijgt na afloop van zijn of haar vlucht een vliegbrevet uitgereikt. De vluchten worden uitgevoerd met 15 sportvliegtuigjes, afkomstig van vliegvelden verspreid over heel Nederland. In de omgeving van Groningen Airport Eelde zal tijdens deze Grote Hoogvliegerdag een toename waarneembaar zijn van vluchten met dergelijke vliegtuigjes.
Deze dag wordt dit jaar opnieuw tot stand gebracht in samenwerking met Groningen Airport Eelde, de gemeente Tynaarlo en allerlei aan Groningen Airport Eelde verbonden partijen. Voor de kinderen begint de dag al speciaal, want zij worden ’s morgens in een konvooi van vrachtwagens, buggy’s en een cabrio-bus vanaf Café-Restaurant Trefpunt in de Punt onder politiebegeleiding (via Vries, Donderen en Yde) naar Groningen Airport Eelde gebracht.
De dag wordt om 9:30 uur op Groningen Airport Eelde geopend door de commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma. Naast vliegen kunnen de kinderen op de Hoogvliegerdag nog aan vele andere activiteiten deelnemen. Zo kunnen zij uitgebreid oefenen op simulatoren, is er een springkussen, zorgt een clown voor een vrolijke noot, kan er in buggy’s worden gereden en verzorgen Brandweer, Politie, Douane, Koninklijke Marechaussee en Wegenwacht diverse demonstraties. Er zijn historische brandweervoertuigen te zien en ook de UMCG-trauma-helikopter is te bewonderen tijdens deze dag.
Uniek is dat er ook een bezoek aan de toren gebracht kan worden. En ronduit spectaculair is de runway-run waarbij met al het rijdend materiaal een rit over de start- en taxibanen wordt gemaakt. Ruim 40 vrijwilligers zijn tijdens deze dag actief om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen.
Deze fantastische dag wordt mede mogelijk gemaakt door: Groningen Airport Eelde (GAE), gemeente Tynaarlo, provincie Drenthe, Brandweer GAE, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), Koninklijke Marechaussee, Douane, ANWB, Politie Drenthe, FlightSimulator Groep Groningen, Buggyvrienden, Miko Koffie Noord, Friet&Zo, Skyline Aviation, ANWB Medical Air Assistance / Mobiel Medisch Team (MMT) UMCG, Martha Assurantiën en Transport, Sijperda toiletverhuur, ZSW funverhuur Eelde, Air Charters Europe (ACE), Geveke Bouw & Ontwikkeling, Café en wegrestaurant Trefpunt in de Punt, Drenthe Tours, Stichting en museum Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen / MOWAG, Stichting Vrienden Doppenactie Noord-Nederland en Partyservice & Banketbakkerij Freerk Albertema. Voor meer informatie over Stichting Hoogvliegers vind je op: www.stichtinghoogvliegers.nl
 

UIT DE KRANT