Volièrevereniging Oostermoer Gorecht

|
| Foto: |
advertorial

TYNAARLO – Volièrevereniging Oostermoer Gorecht is een vereniging van vogelliefhebbers. De vereniging is ontstaan door een fusie van twee verenigingen in 2019,  volièrevereniging ‘Oostermoer’ en volière- en natuurzangvereniging ‘Gorecht’. “Wat is er beter dan lid zijn van een vogelvereniging waar je met andere vogelliefhebbers je hobby kunt delen?”, zegt Roy Lokhorst, voorzitter van de volièrevereniging en vijfvoudig wereldkampioen vogels kweken.

“Het is erg belangrijk voor ons om verantwoord met dier en welzijn bezig te zijn”De vogelvereniging houdt zich bezig met het kweken van prachtige en gezonde tropische vogels, van grasparkietjes tot papegaaien. “Als vereniging dragen we uit dat er op een goede manier vogels moeten worden gekweekt. Het is erg belangrijk voor ons om verantwoord met dier en welzijn bezig te zijn en dit uit te dragen. Vogels zijn levend waar en geen speelgoed”, zegt Lokhorst. Zelf is hij al vanaf zijn jonge jaren bezig met de vogelsport. Wat ooit begon met een kleine volière in huis voor twee parkietjes, groeide uit tot twaalf meter aan buiten volières in zijn tuin met meer dan honderd vogels. “Als lid van de vereniging krijg je een uniek nummer, dat nummer wordt op de pootringen gezet van de vogels die je kweekt. Dat ringetje blijft voor altijd om het pootje van de vogel en zo kunnen andere vogelkenners herkennen dat het om een legaal gekweekte vogel gaat en door wie de vogel is gekweekt.”


Normaal gesproken komt de vereniging maandelijks samen en worden er sprekers uitgenodigd om te vertellen over de verschillende vogelsoorten. Daarnaast is er een jaarlijkse clubtentoonstellingen en kan een lid meedoen aan verschillende nationale en internationale wedstrijden. De clubtentoonstelling wordt al jaren in Vries gehouden in Dorpshuis de Pan. Daar kunnen leden hun mooiste vogels showen en worden de vogels gekeurd door keurmeesters die speciaal voor die dag naar Vries komen. Leden van vogelvereniging  Oostermoer Gorecht, waaronder de voorzitter zelf, hebben clubbekers, nationale prijzen en internationale prijzen behaald met hun vogels. “Niet iedereen vindt het echter leuk om aan wedstrijden mee te doen. Leden vinden het verenigingsleven ook leuk, de lezingen en het kweken van de vogels, samen komen tijdens de tentoonstellingen. Dus het is maar net hoe je er zelf in staat als lid.” Helaas kon er afgelopen jaar geen enkele vogeltentoonstelling of vergadering doorgaan vanwege corona. De enige kleine tentoonstelling was vorig jaar in de Bonifatiuskerk in Vries, daar wou men iets organiseren voor dierendag en vroeg aan de vereniging of zij een aantal volières met vogels naar de kerk wouden brengen. “Een aantal leden van de vereniging hebben dat toen gedaan en zo had de kerk toch iets leuks voor dierendag. De burgemeester heeft ons die dag ook opgezocht, hij is zelf ook vogelliefhebber”, vertelt Lokhorst trots.


Dat alle verenigingen het moeilijk hebben ten tijde van corona is bekend. “Ondanks alles proberen wij het voor iedereen aantrekkelijk te houden en proberen wij telkens te kijken wat we nog wel kunnen doen met de vereniging. We merken dat er door de vergrijzing wel steeds meer vogelverenigingen verdwijnen helaas. Gelukkig staan wij er op dit moment goed voor met dertig kwekende leden, daarom zijn wij in 2019 gefuseerd met de andere vogelvereniging. Maar stilstand is achteruitgang, daarom proberen we nieuwe leden te werven. We willen mensen goed en verantwoord vogels leren kweken, mensen mogen ons ongeacht altijd bellen met vragen daarover”, vertelt Lokhorst. Als mensen zich aansluiten bij volièrevereniging Oostermoer Gorecht, dan worden zij ook automatisch lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers en krijgen zij maandelijks een (online) clubblad. Hierin staat veel informatie over diverse vogelsoorten. Van hoe de vogels het beste verzorgd kunnen worden tot de kweek van de vogels. Ook de leden zelf delen in het maandblad hun inzichten en ervaringen.


Ben je vogelliefhebber of aankomend liefhebber en nog geen lid van een vereniging schroom niet en neem eens contact op met de secretaris of een lid van de vereniging, zij kunnen u van de nodige informatie voorzien. Wie nieuwsgierig is geworden kan contact opnemen met secretaris Noordveld van volièrevereniging Oostermoer Gorecht via 0598-383010  of kijken op vogelverenigingoostermoer.nl .


|

UIT DE KRANT

Lees ook