Jaarvergadering Historische Vereniging Tynaarlo, voorzitter Fenno Scheeringa zwaait af

Afbeelding
actueel

TYNAARLO - Op 28 maart was de jaarvergadering van de Historische Vereniging Tinaarlo in Grand Cafe Centraal in Tynaarlo. Deze werd voor de laatste keer geleid door onze voorzitter Fenno Scheeringa. Na 27 jaar geeft hij de hamer door. Hij heette iedereen welkom, in het bijzonder secretaris Willem van der Meij. Hij verzorgde deze avond een lezing over Tijd.

De jaarverslagen van de secretaris en de penningmeester werden goedgekeurd. Er werd décharge verleend aan de penningmeester en de begroting van 2024 werd goedgekeurd. Daarna kwam de bestuursverkiezing. Scheeringa nam afscheid en Greta de Groot werd de nieuwe voorzitter en kreeg de hamer overhandigd. Er had zich niemand aangemeld om het bestuur te versterken, er wordt dus nog gezocht naar een nieuw bestuurslid.

Scheeringa werd heel hartelijk bedankt voor de lange tijd dat hij voorzitter was en voor zijn vele werkzaamheden voor de vereniging. Hij heeft deze mede opgericht in december 1996. Op 22 april 2022 kreeg hij een koninklijk lintje voor zijn verdienste voor onder andere de vereniging. In december 2022 werd hij erelid van de Historische Verening Tinaarlo. Hij kreeg een aantal mooie cadeaus en een grote bos bloemen. Daarna werd een toost uitgebracht op Scheeringa met een glaasje bubbels. 

De avond werd verder verzorgd door secretaris Willem van de Meij. Hij hield een lezing hield tijd, tijdrekening, tijdmeting, jaartallen en kalenders.

Wij maken in het dagelijks leven het meest gebruik van het tientallig stelsel bij meten, wegen en betalen. Maar bij het meten van de tijd is dat anders. Een dag heeft 24 uur, een uur 60 minuten , een jaar 365 dagen, maar soms 366. Ook de maanden zijn verschillend van lengte.

Hoe is dat zo ontstaan in de loop der eeuwen en met welke instrumenten heeft men in het verleden de tijd gemeten? Deze vragen beantwoord Van der Meij in de lezing met een prachtige powerpointpresentatie. Hij legde ook uit waarom wij in het jaar 2024 leven, de islamieten in 1445 en de chinezen in 4722. Er ging een wereld open voor de toehoorders.

UIT DE KRANT