Feestelijke opening nieuwe zelfbedieningspont fietsronde Zuidlaardermeer

Afbeelding
Foto:
actueel

ZUIDLAREN - Vrijdag 29 maart is de feestelijke opening van de vorig jaar in gebruik genomen pont en fietspaden van het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer. De nieuwe pont blijkt een groot succesDe schatting is dat in 2023 ruim 25.000 mensen hiermee zijn overgevaren. De pont heeft 7.100 vaarbewegingen gemaakt in 2,5 maand tijd. 

Het project is gerealiseerd door verschillende partijen, waaronder de gemeente Tynaarlo. Namens de gemeente was wethouder Hans de Graaf aanwezig bij de opening. “Het was een hele leuke opening. We zijn met z’n allen naar het pontje gelopen en zijn heen en weer gevaren. Het is een mooi pontje geworden, dat ook door minder validen gebruikt kan worden. Gezien het aantal mensen dat er al gebruik van heeft gemaakt is het duidelijk dat er grote behoefte aan is. Ik verwacht dat nog veel meer mensen het gaan gebruiken.”

Sinds de nieuwe pont in gebruik is genomen op 21 juli 2023 is er veel gebruik van gemaakt, maar van een officiële opening is het nog niet gekomen. Die heeft nu plaats gevonden op vrijdag 29 maart, vlak voor de start van het nieuwe vaarseizoen van de pont op 1 april. Dan kunnen fietsers weer het Drentsche Diep oversteken.

De nieuwe pont is elektrisch en duurzaam omdat de stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Ook is de pont toegankelijk voor mensen met een handicap en geschikt voor gebruik met rolstoel, scootmobiel en duofiets.

De pont over het Drentsche Diep is een populair knooppunt voor veel wandelaars en fietsers. De oversteek maakt een volledig wandel- of fietsrondje om het Zuidlaardermeer mogelijk.

Het project is door meerdere partijen gefinancierd en mogelijk gemaakt: de gemeenten Groningen, Midden-Groningen en Tynaarlo, de provincies Groningen & Drenthe, Regio Groningen-Assen, Het Groninger landschap, Camping Siblu Meerwijck, Waterschap Hunze en Aa’s, Groeningen en Recreatieschap Drenthe.

UIT DE KRANT