Sporters Tynaarlo verrast door nominatie ‘sportvrouw’ en ‘sporttalent’

Afbeelding
actueel

VRIES - Bij het Sportgala Drenthe op 4 maart wordt bekend wie met de prijzen naar huis gaat in categorieën als ‘sportvrouw’, ‘sportman’ of ‘sporttalent’. De kanshebbers zijn genomineerd door de Drentse gemeenten. Twee sporters uit de gemeente Tynaarlo vertellen over zichzelf en over hoe het is om genomineerd te zijn.

“Het kwam als een verrassing. Ik was bezig met trainen in de sportschool toen de wethouder ineens langs kwam.” Job Nauta is genomineerd in de categorie ‘sporttalent’. Hij gaat verder: “Mijn ouders wisten het al, de gemeente had hen gevraagd waar ik op dat moment zou zijn, zodat ze me konden verrassen. Mijn trainer wist het ook. Het was grappig dat iedereen het wist, behalve ik.”

Ria van Dam - De Haan werd ook verrast door het nieuws dat ze genomineerd was. Zij dingt mee naar de prijs voor ‘sportvrouw’. “Ik was heel verbaasd door de nominatie.” Van Dam - De Haan heeft zichzelf niet opgegeven voor de verkiezing, dat heeft haar man voor haar gedaan. “Van mij had het niet gehoeven, maar mijn man vindt het wel heel leuk. Hij heeft wel van alles hierin ondernomen. Mijn loopgroep de Drentsche Aa heeft ook heel hard gewerkt om stemmen te werven. De loopgroep is sowieso heel belangrijk voor mij, die motiveert mij om te blijven hardlopen.”

Nauta werd vorig jaar Nederlands kampioen judo, in de categorie tot 15 jaar. Hij zit op het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen. De combinatie van topsport bedrijven en een opleiding volgen gaat hem goed af. “Tot nu toe gaat het best makkelijk. Ik heb dit jaar nog geen onvoldoende gehaald.” Omdat zijn cijfers goed zijn wil de school meedenken over manieren waarop hij zijn sport en educatie kan combineren. “Ik ben nu elke donderdag het eerste uur vrij, zodat ik ‘s ochtends nog kan trainen.”

Toen Ria van Dam - De Haan en haar man van de gemeente het nieuws kregen dat ze was genomineerd moesten ze snel schakelen. De wethouder wilde namelijk langskomen om haar officieel de nominatie te overhandigen, dat paste alleen niet in de planning van Ria en haar partner. “We kregen maandag een mail, dinsdag gingen we op vakantie naar Tenerife. We hebben gelijk gebeld, toen moest er last minute nog iemand langs komen om de nominatie te overhandigen. Het is gelukkig wel gelukt.”

Nauta vertelt dat het een tikkeltje ongemakkelijk was om verrast te worden met de nominatie. “Ik had eigenlijk geen idee dat ik kans maakte op de nominatie, laat staan dat ik kan winnen.” Hij moest ook gelijk een kleine teleurstelling verwerken. “Het bordje met de categorie erop mocht ik niet houden, dat was wel jammer.”

UIT DE KRANT