Bejaarde bankovervallers in toneelstuk De Kymel

Afbeelding
actueel

SCHIPBORG - Toneelgroep De Kymel vermaakt de toeschouwers met een opvoering over bankrovende pensionado’s. Zaterdag 17 februari was de eerste uitvoering in restaurant De Drentsche Aa. Komend weekend volgt een tweede editie. Philip Wijnholds is één van de spelers, hij vertelt over de opvoering.

“We hebben een hele leuke avond gehad. Van de toeschouwers hebben we positieve geluiden gehoord. We zijn een kleine maar heel gezellige groep. We hebben enorm veel lol, ook tijdens het repeteren. Het is belangrijk dat de sfeer goed is, dat stralen de spelers dan ook uit tijdens de uitvoering. Voor deze uitvoering hadden we 3 nieuwe spelers, die hebben het allemaal heel goed gedaan. In totaal stonden er 7 spelers op de planken, ondersteund door 5 of 6 vrijwilligers.”

Wijnholds vat kort het plot van het stuk samen: “Het heet ‘De bende van 4 keer 70’. Het gaat om een viertal ouderen die in een tehuis wonen. Wanneer de kosten voor het levensonderhoud stijgen, kunnen ze de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Ze komen met het plan om een bank te overvallen, met hilarische gevolgen van dien.”

Het gezelschap bestaat al tientallen jaren, tijdens de laatste opvoering moesten ze zich ineens aanpassen. Wijnholds: “In verband met de veiligheid moet het toneel op een andere plek in de zaal staan. Het was wel even wennen aan een andere opstelling. Het was puzzelen, maar uiteindelijk hebben we het goed opgelost.” 

Er vielen ook nog prijzen te winnen. “Een verloting van prijzen is een vast onderdeel van de avond, de prijzentafel was goed gevuld dankzij de middenstand van Zuidlaren. De verkoop van de loten ging goed, met de inkomsten willen we nieuwe gordijnen voor het toneel kopen.”

Wijnholds en zijn medespelers kijken terug op een geslaagde avond. Toch staat er nog wel wat op hun verlanglijstje. “De zaal was goed gevuld, daar zijn we tevreden mee. We mikken op 105 tot 110 gasten en dat lukt. Daar zijn we best trots op. We zijn wel altijd op zoek naar nieuwe spelers, vooral naar jongere mensen. Daarmee kunnen we een bredere selectie van stukken maken. Je kan niet iemand van 60 een persoon van 20 laten spelen,” zegt Wijnholds.

UIT DE KRANT