Klimaatburgemeesters roepen ministers op tot landelijk vuurwerkverbod voor een duurzamer, veiliger en gezonder jaar

Robert Jan Zwama, toen hij werd ingehuldigd als klimaatburgemeester
Robert Jan Zwama, toen hij werd ingehuldigd als klimaatburgemeester
actueel

TYNAARLO - Klimaatburgemeesters uit heel Nederland doen een oproep aan ministers Yesilgöz-Zegerius, Jetten en Helder. In een gezamenlijke brief pleiten zij voor een landelijk vuurwerkverbod met het oog op milieu, dierenwelzijn en veiligheid. De klimaatburgemeesters willen de jaarwisseling schoner, veiliger en duurzamer te maken. 

Ze benadrukken de positieve ontwikkeling van het afgelopen jaar, waarin meer gemeenten zich aansloten bij een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod. Om echter een aanzienlijk verschil te maken, roepen zij nu op tot een landelijk vuurwerkverbod. De klimaatburgemeesters benoemen de schadelijke effecten van vuurwerk op mens, dier en milieu. Ze wijzen op de gevaarlijke fijnstoffen, het chemisch afval, ongevallen en traumatische ervaringen die elk jaar gepaard gaan met oud-en-nieuw. Ze stellen dat het pleidooi breed wordt gedragen door de meerderheid van de Nederlandse bevolking, belaagde hulpdiensten, handhavers, bezorgde medici en diverse maatschappelijke organisaties. 

Een landelijk vuurwerkverbod biedt volgens de klimaatburgemeesters ruimte voor alternatieven die minder schadelijk zijn voor mens, dier en plant. De middelen die anders worden besteed aan vuurwerkgerelateerde schade kunnen worden geïnvesteerd in veilige en gezonde alternatieven voor het inluiden van het nieuwe jaar. Klimaatburgemeester van Tynaarlo Robert Jan Zwama onderschrijft de boodschap in de oproep grotendeels. “Ik vind dat we allemaal moeten zorgen dat de wereld leefbaar blijft, maar het moet wel leuk blijven. Een totaalverbod op vuurwerk gaat wel ver, maar de huidige mate waarin er vuurwerk wordt afgestoken is wel extreem.” Zwama ziet meer in centrale vuurwerkshows. “Die kunnen geregeld worden door de gemeente, of door particulieren in overleg met de gemeente en veiligheidsdiensten.”

De klimaatburgemeesters richten zich op de komende generaties en benadrukken dat het tijd is om een traditie te omarmen die niet langer de toekomst van de aarde verknalt, maar streeft naar een leefbare planeet voor huidige en toekomstige generaties. Over de Klimaatburgemeesters: Nederland kent 245 actieve klimaatburgemeesters in 156 gemeenten. Zij streven gezamenlijk naar lokale initiatieven en beleid ter bevordering van een duurzame en klimaatvriendelijke leefomgeving. De brief aan de ministers is een van hun vele initiatieven voor een schoner en duurzamer Nederlan

UIT DE KRANT