Extinction Rebellion Drenthe demonstreert tegen dreigende groei vliegverkeer vanaf Groningen Airport Eelde

Afbeelding
Foto:
actueel

ASSEN - Extinction Rebellion Drenthe stond vanmorgen met een enorm spandoek met daarop “Noodlanding voor het klimaat” bij het Provinciehuis van Drenthe in Assen. Daar vergaderde veen commissie van de Provinciale Staten Drenthe, over het voor hun rekening nemen van lopende kosten van €22 miljoen voor de komende 10 jaar van Groningen Airport Eelde, dat overigens ondanks zijn naam, geheel binnen de provincie Drenthe ligt.

Met het voor hun rekening nemen van deze €22 miljoen, neemt Provinciale Staten Drenthe een voorschot op het mogelijk nemen van een belang in Groningen Airport Eelde door de Schiphol Group. Dit terwijl nog allerminst zeker is, dat de Schiphol Group ook daadwerkelijk over wil gaan tot het nemen van een belang in het verlieslijdende vliegveld in het noorden van Nederland. Maar zelfs als deze investering door de Provinciale Staten Drenthe, de Schiphol Group ertoe zou kunnen verleiden om over te gaan tot het nemen van een belang in vliegveld Eelde, zou daarmee mogelijk een toename van het vliegverkeer vanaf Eelde een stuk dichterbij komen, met alle gevolgen voor het milieu en voor omwonenden in de wijde omtrek, ten aanzien van uitstoot en lawaaioverlast.

Voorstanders van een toename van het vliegverkeer van en naar Groningen Airport Eelde, komen met argumenten zoals dat Eelde als proeftuin zou kunnen functioneren van duurzamere vormen van vliegverkeer, zoals elektrisch vliegen, op waterstof vliegen en vliegen op biobrandstof. Al deze technieken staan echter nog in de kinderschoenen en zijn nog nauwelijks ontwikkeld en zeggen bovendien ook niets over het terugdringen van geluidsoverlast. Want ook elektrische vliegtuigen zijn niet geluidloos en vliegen op waterstof is tot dusver nog niet rendabel gebleken. Vliegen op biobrandstof is al helemaal niet stiller dan vliegen op fossiele brandstoffen. Momenteel zijn er ook nog helemaal geen grotere commerciële passagiersvliegtuigen, zoals de vakantievluchten die in de zomer vertrekken vanaf Eelde naar bestemmingen bij o.a. De Middellandse Zee, die zelfs maar op biobrandstof vliegen laat staan elektrisch of op waterstof. Tot slot stappen de vliegtuigen van de KLM Flight Academy, die gevestigd is op vliegveld Eelde, binnenkort over van de huidige brandstof op kerosine, wat eveneens bepaald niet schoner is dan welke andere fossiele brandstof dan ook.

Het argument dat een groei van de luchtvaart vanaf Eelde, een aanjager voor de economie zou zijn, is anderhalf jaar geleden al ontkracht door onderzoekers Felix Pot en Sierdjan Koster van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze twee economisch geografen, concludeerden in hun onderzoek dat het “in het algemeen wel klopt dat er een verband is tussen luchtvaart en economische groei. Maar deze groei is rond kleinere luchthavens in de meeste gevallen beperkt” zo stellen de onderzoekers. Bron: https://www.oogtv.nl/2022/01/luchthavens-als-eelde-vaak-geen-aanjager-van-economische-groei/

Een tweede investering in Groningen Airport Eelde, eveneens van €22 miljoen, wordt overigens gedaan door de Provinciale Staten Groningen die, net als de Provinciale Staten Drenthe, voor 30% aandeelhouder is van Groningen Airport Eelde. En dat roept meteen bepaalde vragen op over de rol van de Provinciale Staten Drenthe. Want in tegenstelling tot de Provinciale Staten Groningen, die alleen de rol van aandeelhouder van Groningen Airport Eelde heeft, vervuld de Provinciale Staten Drenthe, een controlerende rol op het gebied van de naleving van milieuwetten in Drenthe voor onder andere de lucht, en zijn zij tevens verantwoordelijk voor zowel het realiseren van nieuwe natuur als het behouden van de bestaande natuur. ‘Provinciale Staten Drenthe, zouden deze €22 miljoen beter kunnen investeren in hét schone en stillere alternatief voor vliegen, het treinverkeer in Drenthe en een snellere verbinding met de trein van het noorden naar de rest van Nederland en dan met name het westen van Nederland’, aldus de demonstranten.

Op 20 december, stemt de gehele Provinciale Staten Drenthe, over dit voorstel van de commissie, voor het voor hun rekening nemen van een belangrijk deel van de lopende kosten van Groningen Airport Eelde van €22 miljoen en ook dan zal Extinction Rebellion Drenthe weer demonstreren. 

UIT DE KRANT