Informatieavond over warmtepompen druk bezocht

Afbeelding
actueel

VRIES - In de Vijverstee in Vries werd afgelopen week een informatieavond over warmtepompen georganiseerd. Deze avond was georganiseerd door Buurtteam de Fledders en bedoeld voor de mensen die op de informatieavond van 1 juni kenbaar hadden gemaakt dat zij van plan waren om binnen 2 jaar een warmtepomp te willen aanschaffen. 

In 2016 werden door Buurtteam de Fledders de eerste stappen gezet op de weg naar het gedroomde einddoel: de Fledders niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen! In samenwerking met de Gemeente Tynaarlo en verschillende organisaties op het gebied van natuur en milieu werden acties georganiseerd om inwoners te informeren over anders denken over en omgaan met energie. Ook zijn er acties geweest om bewoners met korting hun huis te laten isoleren en zonnepanelen en glas te laten installeren. De jongste actie vond afgelopen donderdag plaats; een informatieavond over warmtepompen.

Wim Hemmes van Hemmes Installatietechniek liet de aanwezigen zien welke typen warmtepompen er tegenwoordig op de markt zijn en voor welk type woning ze geschikt zijn. De aanschaf van een hybride warmtepomp met bijbehorende cv-ketel is een fikse investering. Hemmes rekende voor dat de aanschaf hiervan nu tussen de 6500 en 28000 euro kost al naar gelang de capaciteit die nodig is om de woning te verwarmen. Dit is exclusief de subsidie die tot 30% kan oplopen. Op de informatieavond was het ook mogelijk om advies op maat te krijgen. Jannetje Kolijn van Natuur en Milieufederatie Drenthe gaf informatie over manieren om je huis te verduurzamen en ook hoe je hier via het Drents Energie Loket subsidie of een zogenoemde Energiebespaarlening voor kunt aanvragen. De adviseurs van ‘Installeren doe je zelf’ lieten zien hoe zij kunnen berekenen wat het vermogen van de warmtepomp moet zijn die jouw woning moet kunnen verwarmen.

Tenslotte gaf Lusanne van Benthem, beleidsadviseur Duurzaamheid van de Gemeente Tynaarlo, een presentatie over de stand van zaken rond het versterken van het energienetwerk van Enexis waar Vries van afhankelijk is. Er zullen zwaardere kabels moeten worden aangelegd en extra elektriciteitshuisjes worden geplaatst. Daarvoor zullen de komende jaren straten opengelegd moeten worden hetgeen forse overlast met zich mee zal brengen. Maar deze operatie is onvermijdelijk aangezien de vraag om stroom alleen maar zal toenemen naarmate het gebruik van aardgas zal afnemen en we nu al tegen de grenzen aanlopen van wat het netwerk aan capaciteit kan leveren.

Al met al kon aan het einde van de avond worden geconcludeerd dat de bezoekers antwoorden op hun vragen hadden gekregen en er veel nuttige informatie was verstrekt. Buurtteam de Fledders zal begin 2024 wederom een avond over warmtepompen organiseren voor al diegenen die er over denken om een dergelijk energiebesparend apparaat aan te schaffen. De datum zal tijdig bekend worden gemaakt.

UIT DE KRANT