Uitverkocht Kinderdorp Zuidlaren in volle gang

Afbeelding
actueel Voorpagina

‘Aan het einde van de week staat er een hele verzameling bouwwerken’

ZUIDLAREN - Op dit moment is Kinderdorp Zuidlaren bezig aan haar dertiende editie. Sinds afgelopen maandag zijn kinderen vijf dagen aan het timmeren en spelen op de parkeerplaats van FC Zuidlaren. Het is weer een populaire bezigheid voor de basisschooljeugd van 7 tot en met 12 jaar. Er is deze week plek voor driehonderd kinderen. ‘Een heleboel, maar binnen een week na de opening van de inschrijving was dit aantal al bereikt,’ aldus Ingrid Wester van Stichting Kinderdorp Zuidlaren. Kinderen gaan weer graag samen aan de slag in de buitenlucht. Circa zestig vrijwilligers doen hun best om deze dagen in goede banen te leiden.

Er zijn vijf vrachtwagenladingen pallets gebracht, en spijkers zijn er in overvloed. Het enige dat de kinderen zelf mee moeten nemen is een hamer en lunchpakketje. Verder is alles aanwezig om prachtige hutten te kunnen bouwen en een leuke tijd te hebben. De hutten mogen zelfs twee verdiepingen hoog zijn, al mag je vanwege valgevaar niet op de tweede verdieping staan. Voor de veiligheid moet iedereen ook goede stevige schoenen aan. Er mag natuurlijk niet zomaar een spijker doorheen gaan. Alleen dan mag de bouwplaats betreden worden. ‘Je mag een hut bouwen met een vriend, maar ook met een grotere groep. Er zijn geen vaste groepen, wij delen niets in. Aan het einde van de week staat er een hele verzameling bouwwerken. En wil je liever knutselen of versieren en inrichten, ook dat mag en kan natuurlijk. Iedereen mag hier doen wat hij of zij leuk vindt. Naast bouwmaterialen is er ook bijvoorbeeld stof voor gordijnen en andere spullen om te gebruiken. De weersvoorspellingen zien er goed uit voor de hele week. Een beetje te warm zelfs, maar goed ingesmeerd en gewapend met extra zonnebrandcrème is dat geen probleem. ’Op woensdag is er de Pannenkoeken-express. Dit is een huifkar waarop alle kinderen van 12 jaar, die voor het laatst mee mogen doen, mee mogen. Ze gaan pannenkoeken ophalen op De Brink. Een aantal vrijwilligers bakken deze. Daarna worden ze gezellig samen opgegeten. ‘We hebben ook een waterbaan, dit is altijd een groot succes bij de kinderen. Ook als het niet zo warm is. Op donderdagavond is er disco. En we hebben de ‘tuttentent’. Hier hebben we make-up, glitters en nog veel meer om mee te tutten en je mooi te maken. Geen schmink of zoiets, maar echt om je op te maken. Meiden en ook jongens beleven hier een hoop plezier samen. Dit jaar komt er ook een kapster om gekleurde vlechtjes in haren te maken.‘Na afloop worden de hutten weer afgebroken. Belangstellenden kunnen een deel van het hout gratis afhalen. De rest gaat naar een kinderdorp elders, waar ze in de laatste vakantieweek een timmerdorp hebben’. Ieder jaar wordt er ook geloot wie burgemeester mag zijn. Met een echte ambtsketen, persontvangst en ander bezoek. De burgemeester mag ook de straatnamen bedenken en de naam van het dorp. De onthulling van de naam is vrijdag. 

Kinderdorp is alleen toegankelijk voor de ingeschreven kinderen. Vaders, moeders en andere familie en belangstellenden zijn welkom op vrijdagmiddag vanaf 15.00 uur. Dan mag iedereen de bouwwerken komen bewonderen. Kinderdorp Zuidlaren is wellicht al begonnen, maar gaat door tot en met vrijdag 25 augustus. Meer informatie is te vinden op www.kinderdorpzuidlaren.nl

UIT DE KRANT