Geert Anninga Historische Vereniging Annen

Afbeelding
man/vrouw met de hamer

“De Historische Vereniging Annen is een jonge vereniging. Opgericht in 2005 en heeft met 550 leden verschillende werkgroepen. Ze houden zich bezig met de historie rondom Annen. Zelf ben ik nu ruim drie jaar voorzitter, daarvoor was ik lid en nu heb ik wat meer tijd. De werkgroepen zijn zeer enthousiast. Er zijn veel vrijwilligers, er is veel zoekwerk te doen naar het verleden. Bijvoorbeeld om uit te zoeken hoe bepaalde dingen tot stand zijn gekomen, wat is er precies gebeurd, hoe zit het met families en bepaalde verbanden. De laatste jaren hebben we te maken met de AVG, je mag niet alles publiceren. Gelukkig zijn veel mensen zeer meewerkend.


De Historische Vereniging heeft twee markestenen teruggeplaatst; in 2020 tussen Anloo en Annen en in 2022 tussen Annen en Zuidlaren. Het plan is nu opgevat om hier een wandeling te gaan maken bij deze stenen.


De vereniging heeft een redactie, die het eigen blad ‘Toen’ uitbrengen. In september komt hierin een nieuwe rubriek, gericht op de jongere generatie met de naam Jong Verleden over de geschiedenis van kort geleden. In deze uitgave komt ook een artikel over de man die al 60 jaar in Annen woont, hij is er niet geboren, een grote naam in de blueswereld: Bé Hegen.


In en om Annen is een historische wandelroute te vinden die met QR code en via app gelopen kan worden. Deze tocht leidt langs 13 punten waar men meer over de geschiedenis van het dorp gewaar wordt. Deze wandeling heet de Roelof Schuiling Wandeling, genoemd naar de oud aardrijkskunde leraar, die prachtige prenten en tekeningen maakte en ook in Annen geboren is.


Heel belangrijk voor de vereniging is het Herdenkingsmonument in Annen ter nagedachtenis aan inwoners van het dorp die omkwamen in de 2e wereldoorlog en in voormalig Nederlands- Indië. Op de steen staat de tekst “Omarm de vrijheid”. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moeten we met elkaar aan werken. Dat is een belangrijke boodschap, nu ook weer zien we dat aan de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. De onthulling van dit monument was een mooie samenwerking tussen gemeente, de basisschool en de muziekvereniging. Dit jaar op 4 mei was de eerste dodenherdenking bij dit monument, wat vanaf nu elk jaar hier gaat plaatsvinden.”

UIT DE KRANT