Roelof Rutgers

Afbeelding
man/vrouw met de hamer

Manager Stichting zwembaden Tynaarlo


“32 jaar geleden begint ik mijn carrière in het zwembad in Zuidlaren. Als tiener ben ik gestart in een weekend- en vakantiebaantje in Joure, naast mijn studie aan het CIOS. Daarna heb ik een tijd gewerkt in het zwembad van Nooitgedacht bij Rolde, om uiteindelijk te landen bij Aqualaren in Zuidlaren. In 2000 ben ik manager van dit zwembad geworden en in 2015 manager van de Stichting Zwembaden Tynaarlo.


Een mooi moment in de lange tijd dat ik werk bij de zwembaden, is dat de buitenbaden in Paterswolde en Vries geheel verduurzaamd zijn en dat er nu hard gewerkt wordt om ook het binnenbad in Zuidlaren te verduurzamen. In dit laatste zwembad is een upgrade uitgevoerd. Een aantal dingen zijn vernieuwd en het peuterbad is interactief gemaakt, zodat het voor gezinnen met kleine(re) kinderen prettig is om te komen zwemmen.


De drie zwembaden zijn als het waren ‘een kindje’ voor mij, zo lang werk ik er al.. De betrokkenheid van allen die er werken, naast mijzelf is groot. Er is een vaste kern aan collega’s, die samen een fijn team vormen. Door vertrek van collega’s, door bijvoorbeeld pensioen, is het in deze tijd ook hier lastiger om aan goed gekwalificeerd personeel te komen. Hierdoor is het soms een puzzel om de zwembaden allemaal open te houden. Veiligheid staat hierbij altijd voorop, dat is de belangrijkste keuze. Het is met de hitte al eens voorgekomen dat ik het binnenbad (Aqualaren) moest sluiten omdat er veel bezoekers in de buitenbaden waren en al het personeel daar ingezet is. Voor actuele openingstijden is het dan ook raadzaam om even op de website te kijken.


De mooiste herinnering die ik heb aan ‘mijn’ zwembaden is het totaal gasloos maken van de Leemdobben in Vries en Lemferdinge te Paterswolde. Beide zwembaden zijn sinds een jaar of drie volledig gasloos en de gasaansluiting is verwijderd. Het zijn de eerste zwembaden in Nederland die dit gedaan hebben. In het zwembad in Vries was het daardoor de afgelopen winter mogelijk om het hele seizoen te blijven zwemmen. Het streven is om dat dit winterseizoen weer voor elkaar te krijgen.”

UIT DE KRANT