Bert Wiekema Voorzitter VVV Donderen

Afbeelding
man/vrouw met de hamer

Donderen - Bert Wiekema vertelt: “Sinds januari 2020 ben ik gekozen als voorzitter van VVV Donderen, maar het was een heel rustig eerste jaar door corona. Wij hebben naast het bestuur, een commissie van helpende handjes, al hebben we daar geen beroep op hoeven doen afgelopen jaar.”


“Zelf ben ik eerst een jaar of vijftien betrokken geweest bij het bestuur en de commissie. Het voorzitterschap betekent voor mij een onderdeel zijn van het bestuur, we doen het allemaal samen. Onze vereniging organiseert in Donderen de activiteiten rondom de feestdagen. Zo organiseren wij met Pasen bijvoorbeeld het paasvuur en alles wat daarbij hoort. Zoals het nootjes schieten, wat gebeurt bij het café in het dorp. Het nootjes schieten is een rij walnoten met een soort van kogel ter grootte van een pingpongbal proberen te verplaatsen. Het aansteken van het Paasvuur laten we door de basisschoolkinderen doen. Zij lopen in een optocht met fakkels naar het paasvuur toe. Altijd een mooi gezicht. Er zijn 450 inwoners in Donderen, over het algemeen is iedereen lid van de VVV en doet iedereen mee.”


Alleen ging weinig tot niets door afgelopen jaar. “Net zoals het zomerfeest die we normaal gesproken ieder eerste weekend van juli organiseren. Het weekend bestaat uit een sportieve activiteit op de vrijdagavond, zoals levend tafelvoetbal bijvoorbeeld. De zaterdag staat in teken van een vierkamp. In de middag is het voor kinderen tot twaalf jaar en in de namiddag en avond is het voor de volwassenen. Dan strijden er zes teams van elk zeven personen tegen elkaar. De zondag wordt jaarlijks afgesloten met een braderie. Toen het tijd was voor het Oktoberfeest, wat we de laatste drie jaren hebben georganiseerd, startte de twee coronagolf. Dus ook dat werd afgelast.”


“Wat we afgelopen jaar gelukkig wél gedaan hebben is de tweede zaterdag van mei een bloemen en planten verkoop organiseren in het dorp. Dat was mogelijk omdat je daar afstand kan houden en dat een redelijk individuele activiteit is. Ook de wandel en puzzeltocht ging door, dat kon men individueel of in familieverband doen. Waarschijnlijk gaan we dit jaar weer proberen een bloemen en planten verkoop te organiseren en een wandel en puzzel tocht voor het voorjaar. Verder kan er tot 1 juni niets, dat hebben de twaalf burgemeesters in de provincie Drenthe besloten. Maar wij blijven zeker bestaan als vereniging, alleen moeten we heel erg creatief zijn in wat we kunnen organiseren. De sociale verbinding mist nu in het dorp. Activiteiten in het café of grote groepen mensen bij elkaar, dat kan gewoon even niet. Maar daar zitten we niet als enige dorp mee, iedereen moet nu roeien met de riemen die er zijn.”

UIT DE KRANT

Lees ook