Start Optrommelactie in Zuidlaren

vrijdag 19 april 2024 9:00

ZUIDLAREN - Buurtteam Energie Zuidlaren start daarom op 19 april met een uniek project: de Grote Optrommelactie. Gekozen is voor de wijk Noorder-Es in Zuidlaren, omdat daar veel woningen staan die relatief veel aardgas verbruiken: 1.500-2.000 m3 per jaar. Op 19 april reiken leden van het buurtteam aan een 20-tal bewoners uit de wijk speciale koektrommels uit. Deze trommels gaan, gevuld met een vragenlijst, de komende 3-4 weken in alle straten in de wijk van deur tot deur. De resultaten worden voor de zomer aan de wijkbewoners gepresenteerd. Na de zomer gaat Buurtteam Energie Zuidlaren met bewoners(groepen) vervolgstappen maken om samen energie te besparen.

Door stijging van de aardgasprijzen zijn steeds meer mensen bewuster aan de slag gegaan met het treffen van energiebesparende maatregelen. Door glasvervanging en isolerende maatregelen kan gasgebruik met tientallen procenten worden verlaagd. Ook de warmtepomp wordt steeds populairder. Dit bleek onlangs nog tijdens een drukbezochte bewonersavond in het Brinkhotel.

“Wat ons opvalt, is dat bewoners investeringen in energiebesparende maatregelen vrijwel nooit samen met de buren bespreken en uitvoeren”, aldus Ugo Leever, voorzitter van Buurtteam Energie Zuidlaren. “En dat terwijl de bewoners in de straat meestal in vergelijkbare woningen wonen. Het lijkt ons daarom een goed idee om bewoners per straat eens op te trommelen. Om ze te verleiden om met elkaar in gesprek te gaan. Het zou mooi zijn, wanneer je als bewoner ontdekt, dat de oplossing dichterbij ligt dan je had gedacht, namelijk bij iemand uit je straat of buurt”.